IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха МЕТРО с 80 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение

КЗК смята, че “МЕТРО” не е определило ясни критерии за определяне на встъпителна вноска на доставчиците

12:24 | 18.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха МЕТРО с 80 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение

Санкция от 80 хил. лв. бе наложена на “МЕТРО кеш енд кери България” ЕООД заради злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

КЗК e анализирала клаузи от Общите условия и Споразумението за доставка, сключено между “МЕТРО кеш енд кери” ЕООД и молителя ЕТ “Вемира-93-В.Георгиева”, производител на захарни изделия.

МЕТРО” е с господстващо положение на пазара на услугата, предлагана от хипермаркетите, действащи на принципа “Кеш енд кери”. В хода на проучването КЗК е установила, че дори някои клаузи в споразумението да не представляват злоупотреба с пазарна мощ, договорът като цяло поставя в силна зависимост доставчиците, особено когато става дума за по-дребни търговци.

Като се има предвид, че “МЕТРО” предоставя единствена по рода си услуга, то по-големите доставчици също не разполагат с възможности за избор и също са принудени да приемат този договор, подчертават от регулаторния орган.

КЗК смята, че “МЕТРО” не е определило ясни критерии за определяне на встъпителна вноска на доставчиците и нейният размер на практика е произволен. Естествена последица е налагането на произволно голяма вноска с антиконкурентен ефект.

В споразумението, което веригата е изготвила, е включена и клауза, задължаваща доставчика да предоставя на “МЕТРО” същите условия, каквито предоставя и на трети лица. По този начин “МЕТРО” получава ползи, които не му се дължат, тъй като не са резултат от търговската дейност на дружеството, а произтичат от неговото господстващо положение и възможността му да наложи такава ограничителна клауза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още