IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хванаха петима, източили ДДС за 12 млн. лева

Операцията е извършена на 13 януари, иззети са фактури, печати и документи

11:43 | 17.01.06 г.
Хванаха петима, източили ДДС за 12 млн. лева
На 13 януари е извършена проверка на счетоводен офис в София при специализирана полицейска операция на служители на направление "Икономическа полиция" при ДНСП съвместно с представители на Националната агенция по прихоите /НАП/, под надзора на Софийска градска прокуратура и Столична районна прокуратура.

При акцията са задържани петима души, които чрез верига от близо 40 фирми и използване на фиктивни документи за извършени нереални сделки създавали големи търговски обороти. По този начин, чрез неправомерно ползване на данъчен кредит по Закона за ДДС, са ощетявали държавния бюджет.

По първоначални данни, получени от НАП, при проверка на справките-декларации и дневниците за покупко-продажби на данъчните субекти - фирми, са регистрирани нереални сделки на обща стойност над 60 000 000 лева. Според предварителните изчисления, нанесените щети на бюджета само за 2005 г. са около 12 млн. лв. ДДС.

При процесуално-следствените действия от офиса на счетоводната къща са изети 45 кочани с фактури, 38 печати на фирми, три компютърни конфигурации, 55 електронни носители на счетоводна документация, отчети от осем фискални апарата. Иззети са и многобройни други документи с информация за незаконната дейност на установените фирми.

В предварителния арест на Националната следствена служба е задържана 43 годишната Б.Т. от София.

Като съучастници и подбудители за 72 часа са задържани още четирима - С.Ч. /43 г./, А.Т. /34 г./, В.Г./34 г./ и В.К. /34 г./ от София, допълват от МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още