IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Овчаров: Не са изключени преговори с Газпром за цената на природния газ

Според министъра, ако приемем предложението за преговори за природния газ, цената му постепенно ще се повиши, но евентуалният отказ ще доведе до рязък скок след изтичането на настоящия договор през 2010 г.

19:08 | 16.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Овчаров: Не са изключени преговори с Газпром за цената на природния газ
Дългосрочните перспективи пред България във връзка със снабдяването с природен газ бяха обсъдени на среща днес между представители на Министерството на икономиката и енергетиката, "Булгаргаз" и някои от промишлените потребители на природен газ, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Според министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров държавата и бизнесът трябва да съгласуват позициите си при решаването на въпросите, свързани с природния газ.
 
Предвижда се създаване на работни групи, които да анализират ситуацията, свързана с цените на горивото и да предложат мерки и действия, които страната да предприеме в тази област. На срещата днес присъстваха представители на топлофикациите в София, Пловдив и Плевен, Кремиковци, Неохим, Агрополихим, Стомана индъстри и други големи компании. Те са изразили мнение, че договорът за транзит на природен газ с "Газекспорт", който действа в момента, не трябва да се променя.
 
„Евентуални преговори с руската компания ОАО Газпром не са изключени, но тепърва предстои вземането на окончателно решение дали да бъде преразгледан договора, който изтича през 2010 година“, каза още Овчаров.
 
Газпром, която доставя около 97% от природния газ в България, отправи предложение към Булгаргаз за започване на разговори, свързани с евентуално увеличение на цените на горивото. Според Овчаров, ако България приеме предложението, цените на природния газ ще отбележат постепенно повишение, но евентуалният отказ ще доведе до рязък скок след изтичането на настоящия договор през 2010 година.
 
„Разполагаме с няколко възможности за действие, всяка от които трябва да бъде внимателно разгледана и съобразена с националните интереси, преди да бъде обсъдена с руската страна.“, заяви министърът на икономиката и енергетиката. 

Към момента Газпром продава синьото гориво на Булгаргаз на цена от 83 щатски долара за 1000 куб. м., като в замяна получава правото да използва българските газопроводи за доставки към Турция, Гърция и Македония. Освен това България купува газ от руската компания и чрез договор за директна продажба на цени от 257 долара за 1000 куб. м. Транзитната отстъпка позволява на Булгаргаз да продава горивото на значително по-ниски цени на вътрешните потребители, като цената към момента е около 180 долара за 1000 куб. м. Исканията на Газпром включват директни плащания за всички доставки към България, както и плащане в „кеш“ на транзитните такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още