IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:19 | 16.01.06 г.
Преглед на печата

Глоба, ако двамата родители поискат данъчни облекчения

При разведени родители правото ползва този, който отглежда децата

в. Сега

Общо до 2000 лв. глоба се предвижда за родители, ако и двамата подадат декларации за ползване на данъчно облекчение за деца. В този случай формулярите и на двамата ще са с невярно съдържание, а глобата за такава декларация е до 1000 лв., обясни вчера Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в Националната агенция за приходите (НАП).

За да се възползват родителите от облекченията на семейното подоходно облагане, които се прилагат за първи път у нас, единият от тях заедно с годишната данъчна декларация трябва да подаде и декларация за ползване на облекчението. В нея другият родител изрично посочва, че няма да ползва облекчение.

Бизнесът настоява ДДС за инфраструктурата да отпадне

в. Сега

Данък добавена стойност (ДДС) върху разходите за изграждане на пътища, тунели, железопътни линии, пристанищни терминали и други концесионни обекти - публична държавна собственост трябва да отпадне. Това искат от Българската стопанска камара (БСК) в своята концепция за развитие на транспортната инфраструктура.

Начисляването на този налог излишно завишава капиталовите разходи, извършва се безсмислено прехвърляне на държавни финанси, а средствата на частните инвеститори остават за дълго време блокирани. Единствените облагодетелствани се оказват банковите и кредитните институции, мотивират се представителите на българския бизнес.

Правят алеи на богатите

Пътеките в парковете ще носят имена на бизнесмени

в. Стандарт

Богатите у нас ще имат алеи на свое име. Всеки бизнесмен, който с лични пари облагороди част от парк или градина в столицата, ще може да постави там табелка с името си. За целта обаче той трябва да се погрижи не само за озеленяването, но и за пейките и осветлението. Идеята е на кмета Бойко Борисов.

Бизнесът трябва да се включи активно в грижата за парковете, заяви градоначалникът. Борисов вече е натоварил бизнесмени от предизборния си щаб да оправят градинките около големите църкви. Осветлението и пейките около храма "Света Параскева" са дело на Данко Христов.

Въоръжават с детектори нотариусите

в. Новинар

 

Детектор ще улеснява работата на нотариусите при разпознаване на фалшивите лични карти. Това съобщи за "Новинар" Валентина Механджийска, член на Съвета на нотариусите.

Апаратът, който не е по-голям от лупа, трябва да бъде въведен в края на месеца. Детекторът разпознава всички невидими с просто око символи на личната карта, обясни Механджийска.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още