IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декларации за облагане на личните доходи ще се подават до 17 април

Облекчението за семейно подоходно облагане при развод ще се ползва от родителя, на когото съдът е присъдил отглеждането на децата

13:37 | 15.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Декларации за облагане на личните доходи ще се подават до 17 април

Срокът за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите на физически лица за 2005 г. е 17 април, стана ясно на пресконференция за данъчната кампания за тази година. Законовият срок е 15 април, но през тази година това е събота и затова срокът се удължава с малко.

Декларациите за правото за ползване на семейното подоходно облагане се подават заедно с декларацията за облагане доходите на физическите лица, казаха още от Националната агенция по приходите (НАП).

Облекчението за семейно подоходно облагане при развод ще се ползва от родителя, на когото съдът е присъдил отглеждането на децата. "Няма да се изисква декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението," каза днес в Банкя Боряна Георгиева, директор в НАП.

Правото да намалят облагаемия си доход ще имат и родители на деца, чийто баща е неизвестен, другият родител е починал, или лишен от родителски права. За да се ползва семейното подоходно облагане, децата трябва да не са навършили пълнолетие към 31 декември 2005 г., да бъдат местни физически лица и да не са настанени за отглеждане на пълна държавна издръжка. По изключение тази година от облекчението ще се възползват и родители на деца, навършили пълнолетие през 2005 г.

При родители, които нямат брак, но детето е припознато от бащата, двамата ще трябва да постигнат съгласие кой да ползва облекчението. Добре е това да бъде родителят с по-високи доходи, коментира Георгиева.

Облекчението е 360 лева за едно дете, 780 лева за две деца и 1140 лева за три и повече деца, ненавършили пълнолетие. Сумата не се изважда от дължимия данък, а с нея се намалява облагаемият доход, върху който се начислява данък. 

Правото може да се ползва само от единия родител. В случаите, когато става въпрос за нормални семейства и деца, родени в брак, родителят, който няма да ползва семейно подоходно облагане, задължително трябва да попълни декларация за това. Тази декларация е част от формуляра, който подава родителят, ползващ облекчението.

На родители, които имат брак, но и двамата са подали декларация за ползване на облекчението и попълнят декларация с невярно съдържание, ще бъдат налагани глоби до 1000 лева за всеки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още