IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почивните бази на МС отворени за всички и при равни условия

Очакваният финансов ефект от предприетите мерки ще бъде около 1,2 млн. лв. годишно

14:53 | 13.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Почивните бази на МС отворени за всички и при равни условия

Очакваният финансов ефект от предприетите мерки ще бъде около 1,2 млн. лв. годишно

Почивните бази на Министерския съвет ще се ползват занапред от всички физически и юридически лица без разлика и ограничения, а цените за нощувките ще бъдат уеднаквени за всички. Това се прави в отговор на обществените очаквания и за по-доброто им финансово управление, съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Като отговарящ за почивните бази, министър Василев премахна преференциалните цени, които ползваха досега администрациите на Президентството, Парламента, Министерския съвет и Конституционния съд.

Увеличените цени са съобразени с реалната издръжка на едно легло, със стойността на услугите в други подобни обекти и обекти в същия регион, а също и с търсенето и предлагането на услуги от съответните бази. Това е и продължение на политиката от 2000 г., когато надценките за храна, напитки и всякакъв вид услуги във всички ведомствени обекти са уеднаквени с тези на свободния пазар.

Новата политика на управление на базите предвижда предварително заплащане на издадените карти за почивка през активния туристически сезон. По този начин ще бъдат намалени загубите, тъй като при отказ за ползване на предварително платени нощувки санкцията ще бъде равностойността на една нощувка. Освен това ще се търсят възможности за въвеждане на същата санкция при отказ от всяка една резервация. Така ще се прекрати практиката гостите да бъдат изчаквани в рамките на две денонощия и обектите да търпят финансови загуби, заяви Николай Василев. Ще се преустанови и практиката за предсрочно прекратяване на почивките. И в този случай е предвидена същата санкция.

Почивните бази в планинските и морските курорти преминават от целогодишен в сезонен режим на работа, като за неопределено време ще бъде прекратена дейността на най-губещите почивни бази.

В резиденциите остава в сила досегашният пропускателен режим. Поради представителните функции на централните държавни органи, разрешение за тяхното ползване се издава от министъра на държавната администрация и административната реформа или от упълномощено от него лице, както беше досега. Това се отнася за резиденция “Евксиноград”, за Шабла, Бояна и резиденция “Магнолия” в Хисар.

Очакваният финансов ефект от направените промени ще бъде около 1,2 милиона лева годишно. В момента загубата за базите при сегашния режим на работа е около 2,8 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още