IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:29 | 13.01.06 г.
Преглед на печата

От 1 октомври ще има и такса електромер

2 нови тарифи за ток ще има от есента - според обема на ползваното електричество и за консумация във "върховите" часове

в. Сега

От 1 октомври тази година ще се въведе такса електромер, съобщи вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Тя ще е по желание. Клиентите, които не искат да я плащат, ще трябва да се примирят с отчитането на електромерите веднъж годишно. Те ще плащат всеки месец една и съща сметка за ток и ще имат годишна изравнителна сметка.

Размерът на таксата все още не е определен, но тя няма да натежи върху сметката, тъй като за тези абонати токът ще е малко по-евтин.

6 млн. лева събират прах

Толкова пари има от царските кредити, спешно им свалят лихвите

в. Стандарт

6 милиона лева за царски кредити събират прах. Кандидати за тях няма въпреки изгодните условия, съобщи социалното министерство. Нови облекчения, които да направят кредитите по-привлекателни, е предложила министър Емилия Масларова.

Лихвите падат от сегашните 8-10% на 6-7%. Срокът за погасяване се вдига от 5 на 7 години за инвестиционните кредити и от 18 на 36 месеца за оборотните. Двойно се увеличава и гратисният период за погасяване на главницата. За инвестиционни кредити ще има отсрочка 12 вместо 6 месеца, а за оборотните - шест вместо три месеца.

Ректор и министър спорят за “Мистър Икономика”

в. Стандарт

Ректорът на УНСС проф. д-р Борислав Борисов и финансовият министър Пламен Орешарски са кандидати за приза "Мистър Икономика" за 2005 г. Наградата ще бъде връчена за 10-и път на 19 януари.

Другите двама номинирани са шефът на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) Деян Кавръков и Георги Милушев, собственик на търговска верига "Зора". Един от тях ще получи статуетката "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов.

Фирмите трябва да се пререгистрират от 1 януари 2007 г.

 в. Новинар

Всички 1,5 млн. български фирми ще трябва да се пререгистрират от 1 януари 2007 г. Това предвижда новият проектозакон за търговския регистър, който вчера беше одобрен от правителството. Очаква се законът да влезе в сила от началото на следващата година.

Пререгистрацията на фирмите ще бъде безплатна и не е задължителна, но ще отсее неработещите и фирмите-фантоми, които са между 400 и 700 хиляди, съобщи Борислав Белазелков, съдия от Върховния касационен съд. Ще отпаднат и компаниите, създадени с престъпна цел с откраднати лични документи и част от дружества, които са преустановили дейността си, обясни Белазелков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.01.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още