IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 50% се е увеличил добивът на златно-медна руда в Челопеч за 2005 г.

В началото на декември миналата година Съветът на директорите на Дънди Прешъс Металс одобри инвестиция от 150 млн. долара за реализацията на проект за разширение на рудника

17:50 | 12.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
С 50% се е увеличил добивът на златно-медна руда в Челопеч за 2005 г.

Общо 911 хил. тона златно-медна руда са добити в Челопеч през 2005 г. Това е с 50% повече от количествата за 2004 г. (616 хил. тона). Производството отбеляза стабилен ръст през цялата година, като добитата руда е и с по-високо качество от предходната 2004 г., съобщиха от Челопеч Майнинг.

Подобренията в обогатителната фабрика са довели и до рекордната преработка на 852 хил. тона руда през 2005 г. Извличането на мед и злато също е подобрено. Очакванията са преработката да надхвърли 1 млн. тона в началото на 2006 г.

В началото на декември миналата година Съветът на директорите на канадската Дънди Прешъс Металс Инк., собственик на Челопеч Майнинг, одобри инвестиция от 150 млн. долара за реализацията на проект за разширение на рудника. Проектът предвижда увеличаване на добива на руда до два милиона тона годишно, усъвършенстване на процеса за преработка на концентрат и въвеждане на технология за добив на крайни метали – злато и мед – на място.

Канадската компания инвестира и в геологопроучвателна дейност. Целта е разкриването на нови запаси и допълнително удължаване живота на мината. През август 2005 г. дружеството съобщи за откриването на ново рудно тяло с високо съдържание на полезни компоненти и продължава с проучването на участъци в концесионната площ. В момента Челопеч Майнинг осъществява и програма за възстановяване на околната среда от поражения, нанесени при предишни дейности.  

В края на февруари 2005 г. Челопеч Майнинг получи сертификат за първи клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите, представяйки подробен бизнес план, който предвижда инвестиции в размер на 124,4 млн. лв. за периода 2005-2007 г.

Освен в Челопеч, Дънди Прешъс осъществява дейност у нас и чрез друго свое дъщерно дружество - „Болкан Минерал енд Майнинг” ЕАД, което търси и проучва златни руди в проучвателна площ „Крумовград”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още