IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговската регистрация ще се урежда по административен път

13:44 | 12.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Търговската регистрация ще се урежда по административен път

Търговската регистрация вече ще се урежда по административен, а не по съдебен ред. Това е предвидено в одобрения от кабинета законопроект за търговския регистър, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Така процедурите за регистрация на фирми се опростяват, а съдебната система ще се разтовари от несвойствени за нея дейности, мотивират се авторите на законопроекта.

С приемането на Закон за търговския регистър ще се направи стъпка към изграждането на централизиран електронен регистър и ще има евтина и бърза регистрация, както и опростени и сигурни процедури, които ще са достъпни в интернет. 

Идеята е прилагането на закона да започне на основата на Агенцията по вписванията, на която е възложено изграждането на имотния регистър и административния регистър БУЛСТАТ. През следващите 3 години фирмите ще трябва да се пререгистрират. Новото изискване за незабавно разглеждане на исканията ще позволи процедурата по регистрация да е максимално кратка като време – от 15 минути до максимум два дни. Очаква се по този начин ще отпаднат недействителните фирми, които в момента са около 700 000. Отказите по вписванията ще могат да се обжалват в Софийския градски съд.

Осъществяването на реформата и изграждането в България на електронентърговски регистър и евентуалното му последващо включване в европейската система от търговски регистри – Европейски търговски регистър, в който понастоящем участват четиринадесет европейски държави, би предоставило на страната широки възможности за по-пълноценно и ефективно участие в европейския търговски оборот.

По този начин България ще бъде готова да отговори и на изискването на Първата директива по дружествено право на ЕС, предвиждаща задължително въвеждане на електронно регистриране до 1 януари 2007 г., се казва в мотивите към законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още