IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 40% от българските фирми са били жертва на стопанска престъпност

Около 40% от извършителите на злоупотреби са били служители на съответната фирма

12:07 | 12.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Най-често злоупотребяващите са мъже с висше образование. Илюстрация: Corbis
Най-често злоупотребяващите са мъже с висше образование. Илюстрация: Corbis

Според представено днес проучване на Прайсуотърхаус Купърс 41% от българските фирми са били жертва на стопанска престъпност през последните две години. Изследването е изготвено на базата на интервюта със 75 висши ръководители на предприятия у нас.

Най-честите престъпления са злоупотребите с активи и измамите. Това според доклада не е изненадващо, тъй като те са сред най-лесните за разкриване злоупотреби поради факта, че са свързани с присвояване на материални активи и дават ясна насока за това къде ръководството трябва незабавно да насочи своето внимание с цел да се справи със загубите, които могат да бъдат избегнати.

Следват ги злоупотребите с авторски права и фалшифицирането, включително пиратството на интелектуални продукти и индустриалния шпионаж - една на всеки пет отчетени злоупотреби попада в тази област. 

Резултатите от проучването потвърждават, че колкото по-голям е броят на проверките в дадено предприятие, толкова по-голям е шансът за разкриване на злоупотребите и възстановяване на загубите. Средно в България предприятията са успели да възстановят само 28% от загубите. 47% от анкетираните са посочили, че не са възстановили никаква част от финансовите щети.  

От ПрайсуотърхаусКупърс са изготвили и профил на извършителите на злоупотреби, като най-често това са мъже (в 93% от случаите) на възраст между 31 и 50 години. Обикновено те имат висше образование (92 на сто) и следдипломна квалификация или научна степен.

Около 40% от извършителите на злоупотреби са били служители на съответната фирма, а 33 на сто – част от нейното ръководство. 

В световен мащаб броят на фирмите, които отчитат наличие на злоупотреби, е нараснал с 8% от 2003 г. Средният размер на финансовите щети за предприятията от злоупотреби, на които може да се определи непосредствената финансова цена, се оценява на 1,7 милиона долара. В България 15% от анкетираните предприятия отчитат загуби от над 250 000 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още