IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България не усвоява голяма част от средствата от Пакта за стабилност

Ерхард Бусек посочи като проблем и високият ръст на миграцията

18:40 | 11.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
България не усвоява голяма част от средствата от Пакта за стабилност

Много от средствата за проекти, одобрени и финансирани от Пакта за стабилност, не са усвоени, каза Ерхард Бусек, специален координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, който е на посещение у нас с делегация на Бизнес консултативния съвет към Пакта за стабилност.

Бусек даде пример с проекта за моста Видин-Калафат, където парите са налице, но според него нищо не се прави. Пактът за стабилност ще окаже подкрепа и за осъществяването на проекта „Модернизацията на железопътното трасе София-Ниш”.

България има водеща роля в региона в много проекти и независимо дали ще влезе в ЕС през 2007 г., ролята й трябва да бъде подкрепяна, каза Ерхард Бусек.

България и в частност Министерството на транспорта е постигнало много в развитието на сектора, което е добра предпоставка за пълноправното ви членство в ЕС от 1 януари 2007 г., заяви специалният координатор по време на срещата си с министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Ерхард Бусек посочи като проблем и високият ръст на миграцията. По думите му страната ни трябва трябва да се справи с нея, за да не изпусне квалифицираната си работна сила след влизането в ЕС.

От Министерство на труда и социалната политика посочиха, че са постигнали успех в синхронизирането на нормативните бази с европейското законодателство, което е важно за увеличаване на заетостта, усъвършенстване на пазара на труда и засилване на конкуренцията.

Предстоят да се направят и изменения в Кодекса на труда, закона за насърчаване на заетостта и за гарантиране на вземанията на трудовите възнаграждения при фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още