IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП одобри договора за ТЕЦ Варна, ЕЕС Росии обаче се отказа от сделката

Предстои да бъде взето решение как ще се продължи приватизационната процедура за ТЕЦ Варна и Топлофикация Русе

16:47 | 09.01.06 г.
ТЕЦ Варна; снимка: сайтът на дружеството
ТЕЦ Варна; снимка: сайтът на дружеството
Надзорният съвет на Агенция за приватизация одобри двустранно парафирания проект на договор за продажбата на до 100% от капитала на ТЕЦ “Варна” между Агенцията за приватизация и ОАО РАО “ЕЕС Росии”, Русия, съобщиха от агенцията. 

Само около час след обявяването на парафирането обаче от АП съобщиха, че са получили писмо, с което руската компания се отказва от сделката*.

Предстои да бъде взето решение как ще се продължи приватизационната процедура за ТЕЦ Варна и Топлофикация Русе.

"ЕЕС Росии" бе избрана за купувач на ТЕЦ Варна, както и на Топлофикация Русе, през май миналата година. На второ място бе класирана CEZ a.s., Чехия.

Според Комисията за защита на конкуренцията обаче руската компания можеше да купи само едно от двете дружества, за да се избегне ограничаването на конкуренцията в енергийния сектор. Във връзка с възникналия казус АП на няколко пъти удължава срока за сделката. 

Купувачът трябваше да придобие приблизително 100% от акциите на дружеството, защото 407 броя акции трябва да бъдат предоставени за обезщетение на реституционни претенции.

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 389,7 млн. евро, при цена на една акция от 680,85 евро.

РАО “ЕЕС Росии” трябваше да финансира увеличение на капитала на дружеството с 16% чрез издаване на нови акции в размер на 189 млн. евро, като купувачът придобие собственост върху тях. По този начин след първото приключване купувачът щеше да бъде собственик на 67% от акциите на ТЕЦ Варна. Останалите 33% от капитала на дружеството купувачът можеше да придобие не по-късно от 1 юли 2007 г. срещу 190,8 млн. евро (второто приключване). 

За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна се допускаше плащане с непарични платежни средства. 

*Информацията е актуализирана към 18:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още