IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилва се контролът върху дейността на фирмите от хранителния сектор

„Компромиси за никого няма да има и всички, които не отговарят на изискванията ще бъдат затворени докато не се модернизират напълно“, подчерта министър Кабил.

10:34 | 09.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Засилва се контролът върху дейността на фирмите от хранителния сектор

От 1 януари 2006 г. влязоха в сила новите регламенти на Европейската комисия за безопасност на храните. Предстои създаването на арбитражна група, която ще следи дейността на фирмите от хранителния сектор и дали те спазват европравилата, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

До 23 януари, по предписание на ЕК, ще бъде готов и новият регистър с предприятията от сектора, които ще останат да работят, каза генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. Регистърът ще бъде предоставен на медиите и качен на сайта на земеделското министерство.

След 2007 г. предприятията няма да бъдат оценявани само от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол", но и от европейските потребители, каза още доц. Байчев.

Производителите на храни и суровини за храни сами носят отговорността за безопасността на произведените от тях продукти, като обръщат внимание върху технологичното оборудване, сградния фонд, хигиената на персонала и работното място и воденето на документацията. Тези, които искат да останат на пазара, трябва покажат икономическа воля и стриктно да покрият и спазват европейските изисквания, каза земеделският министър Нихат Кабил.

Компромиси за никого няма да има и всички, които не отговарят на изискванията ще бъдат затворени докато не се модернизират напълно“, подчерта министър Кабил.

Единственият правилен ход на бизнеса е да инвестира в производство. Ние имаме уникални продукти и затова остава предизвикателството да съхраним автентичния им вкус“, допълни министърът.

От началото на процеса по преструктуриране на фирмите от сектор „месо”, „мляко” и „риба”, през 2000 г., у нас имаше 2147 предприятия. От тях 1414 вече са затворени, а предписания за затваряне са издадени за още 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 09.01.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още