IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:07 | 06.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
"Газпром" предлага нова стратегия за транзита на газ
в. Сега
 
"Руското предложение по договора за транзит не предвижда още тази година да се променят условията в него. В текста се казва, че трябва да започнат преговори по нова стратегия за транзит на природен газ през България и в този контекст се предлага транзитните такси в бъдеще да се плащат в брой, а не както досега - със синьо гориво", обясни вчера пред "Сега" зам.- министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Той е и шеф на борда на "Булгаргаз". "Срещу промяната в начина на плащане "Газпром" предлага да изгради 170-километровия газопровод за Сърбия от Дупница до Ниш и да го натовари до 1.5 млрд. кубика годишно. Другото предложение е да се увеличи транзитът през Македония, тъй като сега оттам се пренасят символични количества", допълни Иванов.
 
"България ще загуби не толкова от промяната на цената на транзита на природен газ, колкото от бъдещото развитие на проекта "Син поток", смята Валентин Иванов. Страната ни е малък потребител на гориво и затова печели най-вече от транзита за Турция. Намаляване или увеличаването на транзитираните количества зависи от споразуменията, които Турция, Гърция и Италия са подписали за изграждане на газопровод до Западна Европа. Горивото за него идва от "Син поток". "Ако проектът се осъществи, Турция ще получава природен газ от Русия главно от "Син поток" вместо през България. При определени условия дори и ние ще се принудим да купуваме оттам", каза Иванов.

Искат винетки за Банкя и Панчарево
в. Новинар
 
Задължителни винетки за софийските квартали Банкя, Нови Искър, Панчарево и Кремиковци поиска вчера Агенция "Пътища" чрез факс до кмета Бойко Борисов. Искането е обосновано с факта, че до софийските квартали се пътува по части от републиканската пътна мрежа.
 
Ако разпореждането не бъде отменено, всички жители на кварталите, които работят в София, също ще трябва да си купят винетки. Със стикер трябва да се снабдят и хората, които пътуват до вилите си или за да си налеят минерална вода от Банкя, обясниха експерти в общината.
 
Курортите свалиха цените наполовина
в. Стандарт
 
Зимните курорти свалиха двойно цените на нощувките след новогодишните празници. В битката за гости хотелите смъкнаха тарифите с 30 до 50%. В момента в Банско нощувката тръгва от 15 лева. Най-евтино излиза леглото в частна квартира и малък семеен хотел. Луксозните бази също свалиха цените на нощувката. В зависимост от предлаганите екстри гостите плащат между 70 и 100 лева на вечер. Над 6000 скиори се спускат по 17 обработени писти над града. От 2 януари на нови, по-ниски цени се радват и гостите на Пампорово. Луксозният грандхотел "Мургавец" предлага двойната стая срещу 130 лева. За празниците тарифата беше 240 лева. В цените е включена закуска и фитнес.

Банкерите ще следят парите на политиците
в. Стандарт
 
Политиците ще могат да открият сметка в банка само след изричното разрешение на изпълнителния директор на финансовата институция. Това е едно от изискванията на Трета директива на ЕС за мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Тя трябва да се приложи и у нас. Затова в приетата вчера законодателна програма на правителството се предвижда до средата на 2006 г. да се предложат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.
 
Банките ще прегледат откритите досега сметки на клиентите си политици и ще преценят дали да продължат да работят с тях. Един от шефовете ще трябва да се нагърби със задачата да издаде разрешения и за вече откритите сметки на политици. Все още не е уточнено дали това изискване ще се въведе с промени в закона, или с инструкция на БНБ.

Министрите скромни откъм командировки
в. Новинар
 
Едва 5323 лв. са изхарчили министрите, заместниците им и областните управители за третото тримесечие на миналата година. Това показва справка за направените разходи от изпълнителната власт за третото тримесечие на миналата година. Парите за служебните пътувания на министрите, зам.-министрите и областните управители бяха утвърдени вчера от кабинета на първото му заседание за 2006 г. С най-високи разходи за пътувания е зам.-председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Люцкан Далакчиев - 424 лв. Далеч по-скромен е шефът му Константин Шушулов - с 67 лв. Пример за подражание сред членовете на регулатора е Ангел Семерджиев, който е отчел едва 6 лв. командировъчни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още