IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма основания за безпокойство заради доставките на руски природен газ

Нашата страна има дългосрочен договор за доставка на суровината, сключен през 1998 г.

18:44 | 04.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Няма основания за безпокойство заради доставките на руски природен газ
Няма основания за безпокойство, паника или истерия по повод доставките на природен газ за България, всякакви аналогии между България и Украйна са неоснователни, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в изявление по повод доставките на природен газ за България и кризата в международен план с доставките на суровината от Русия.

Министърът подчерта, че нашата страна има дългосрочен договор за доставка на суровината, сключен през 1998 г. Сега по договора получаваме газ на цена от 257 долара за 1000 кубически метра газ, уточни министърът.

Договорът за транзит на руски газ от същата година е бил губещ за българската страна до 2000 г., коментира Овчаров. Той добави, че в резултат на промените в конюнктурата на енергийните цени, той вече е печеливш.

Не сме получавали покани от официални лица за предоговаряне на цената на газа, допълни министърът.

Той уточни, че преди Коледа са били получени писмени предложения от руското дружество "Газпром" за преразглеждане на цената на транзита. Министърът посочи, че предложенията са неприемливи за българската страна и този отговор предстои да бъде изпратен в следващите дни до руското дружество.

С оглед гарантиране на дългосрочни доставки на природен газ след 2010 г., предстоят разговори на политическо ниво, както и между "Газпром" и "Булгаргаз", допълни Овчаров.

Министърът потвърди заявения интерес от страна на "Газпром" за включване в изграждането на АЕЦ в Белене.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още