IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВКС спря производството по несъстоятелност на Нова Плама

През юли миалата година състав на Плевенския окръжен съд възобнови производството по несъстоятелност на плевенската рафинерия "Нова Плама"

12:50 | 04.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
ВКС спря производството по несъстоятелност на Нова Плама

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил решението на Окръжен съд Плевен за възобновяване производството по несъстоятелност на “Нова Плама”, съобщи за Investor.bg адвокатът на дружеството Николай Диков. Решението на ВКС е от 27 декември 2005 г.

През юли миналата година състав на Плевенския окръжен съд възобнови производството по несъстоятелност на плевенската рафинерия "Нова Плама". Съдът тогава постанови да започне осребряване на имуществото и разпределението му между кредиторите. Основният мотив на съда за това решение бе, че "Нова Плама" не е изпълнявала оздравителния план въпреки, че не е имало непреодолими обстоятелства за това.

На 9 септември 2005 г. кредиторите на "Нова Плама" решиха рафинерията да бъде продадена изцяло, а ако няма кандидат-купувачи - да се премине към продажба на части, а непроизводствените обекти – да се продадат поотделно. Събранието тогава назначи за постоянни синдици Цветан Банков и Валентин Георгиев.

За своето решение от 27 декември ВКС е приел, че молбата на кредитора "Йорсет холдинг-България" за възобновяване на несъстоятелността е била недопустима. Този кредитор не е притежавал 15 процента от вземанията по оздравителния план на рафинерията.

Диков уточни, че с решението отпада наложеният от Окръжния съд запор върху цялото имущество на "Нова Плама" и се отменят всички търгове за продажбата на недвижими имоти на рафинерията.

Делото за възобновяване на несъстоятелността бе заведено през октомври 2004 година от "Йорсет холдингс България", правоприемник на Първа частна банка, а след това към него се присъединява ДЗИ Банк, правоприемник на Минералбанк.

Сега се очаква кредиторите отново да внесат молба за възобновяване на производството по несъстоятелност на дружеството,” каза още Диков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още