IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България слезе с 12 места в класацията за икономическа свобода

Влошаването на класирането ни се дължи основно на слабите оценки на страната по критериите "регулации" и "права върху частната собственост"

11:03 | 04.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
България слезе с 12 места в класацията за икономическа свобода
България слезе с 12 места в класацията за икономическа свобода за 2006 г. на фондация Херитидж и медийното издание “Уолстрийт Джърнъл” до 64-то място от 52-о място през 2005 година, когато бе регистрирано изкачване с 26 места.

Непосредствено преди България се нареждат страни като Перу, Саудитска Арабия, Монголия, Мексико, Македония, Йордания, Гърция и Хърватска.

Общият рейтинг на страната ни е 2.88 при оценки на критериите между 1 и 5.

Индексът, който обхваща изследване на 157 държави, включва в себе си критерии като "отвореност на икономиката към чуждестранни инвеститори", "търговска политика", "намеса на правителството в бизнеса", "регулации", "заплащане на труда", "размер на данъчното бреме", "защита и права върху частната собственост" и др.

Влошаването на класирането ни се дължи основно на слабите оценки на страната по критериите "регулации" и "права върху частната собственост".

В анализа е посочено, че корупцията в държавната администрация все още е на високо ниво, което е сериозна пречка пред бизнеса в страната ни.

В него се посочва още, че проблемите и недостатъците на съдебната ни система крият сериозни рискове пред инвеститорите да не могат да защитят правата си на собственост в случай на нарушаването им.

Челните две места в класацията за 12-та поредна година се оглавяват от икономиките на Хонконг и Сингапур.

Все повече намалява обаче разликата между двете страни и следващите в класацията страни, водени от номер три - Ирландия. В топ десет на класацията попадат Люксембург, Исландия, Великобритания, Естония и Дания.

Правителствата на Ирландия и Люксембург полагат значителни усилия за намаляване на данъците и правителственото регулиране и предприемат действия за гарантиране на частната собственост в усилията си за привличане на инвестиции.

Според анализатори е възможно през следващата година тези две страни да изместят Хонконг и Сингапур от водещите позиции.

Китай и Индия, две от най-големите и най-бързо развиващи се световни икономики, се нареждат значително надолу в класацията, съответно на 111-о и 121-о място.

Причина за това са високите данъци, пречките пред чуждестранните инвеститори, както и силната намеса на правителството при извършването на бизнес в тези страни.

Изследването сочи, че общо 99 страни са се изкачили в класацията от предходната година, 51 страни са се предвижили надолу, а 5 са запазили рейтинга си непроменен. Регионите, които са се придвижили надолу, са Северна Африка и Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още