IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

07:43 | 03.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Правителството пише черен списък на корумпирани фирми
в. Сега
 
Правителството ще въведе черен списък за фирми и търговци, които са се опитвали да спечелят обществена поръчка по некоректен начин. Фирмите от този списък ще губят правото си да кандидатстват в търгове за обществени поръчки. Това е една от най-драстичните мерки, записани в проекта на стратегията за противодействие на корупцията.

Според проекта на стратегията ще се направи и списък на коректните фирми. Тези, които са в белия списък, ще получават предимство в конкурсите за обществени поръчки при други равни условия. Подобна мярка за стимулиране на добросъвестните търговци беше записана и в тазгодишната стратегия за борба с корупцията, но на практика не заработи. Честните търговци ще попадат в белия списък, ако съобщават за поискани им подкупи от държавни чиновници и преди всичко от митнически служители.

"Делойт и Туш" поемат одита на "Тракия"?
в. Сега
 
Консултантската компания "Делойт и Туш" ще одитира концесионния договор за магистрала "Тракия". Тя е избрана преди дни от финансовото министерство, заявиха двама от зам.-министрите на регионалното развитие Савин Ковачев и Димчо Михалевски пред "Сега". Михалевски прогнозира, че одиторите ще бъдат готови с анализа си по концесионния договор в началото на февруари. Информацията не беше потвърдена от Министерството на финансите. От ведомството на Пламен Орешарски твърдят, че офертите на кандидат-одиторите още не са отворени и се очаква това да стане след новогодишните празници.
 
Конкурсът е обявен по Закона за обществените поръчки и избраната компания ще бъде оповестена, увериха от финансовото министерство. Според публикуваната обява за избор на одитор обаче, документите на кандидатите трябва да са отворени на 23 декември. Официално от ведомството на Пламен Орешарски не обявиха колко компании са кандидатствали за одитори.  
 
Плащаме от днес данък с отстъпка
в. Новинар
 
От днес до 31 януари гражданите могат да подадат декларация и да платят данъка върху доходите си за 2005 г. с отстъпка от 5% върху сумата за довнасяне, припомниха от Националната агенция по приходите (НАП).    Срокът за деклариране на доходите за миналата година е 15 април. Данъкът се плаща един месец след декларирането му.
 
Декларация се подава и когато данъчната основа за общия годишен доход е под необлагаемия минимум. За 2005 г. той е 1560 лева.  Декларация не подават хората, които са получили само доходи по трудов договор, необлагаеми доходи и др.
 
Глоби за паркирани коли по пресечки на “Витошка”
в. Стандарт
 
С 30 лв. ще бъдат глобявани шофьорите на паркиралите отляво автомобили в пресечките на столичния бул. "Витоша". Санкцията влиза в сила веднага. Кметът Бойко Борисов поиска вчера полицията да глобява всички спрели отляво по улиците "Цар Борис", "Цар Асен", както и по "Солунска". Униформените ще засилят контрола и по "Христо Белчев" и "Ангел Кънчев". Мерките са, за да могат тези улици да се ползват като алтернатива на движението, отклонено от "Витоша", която вече е пешеходна, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.
 
Парковете и градините в София пък ще се стопанисват от банки и големи компании. Това решиха също вчера в Столичната община. Това се правело успешно във Виена и други европейски столици.
 
Ракията свършва, пет вида нови цени и за потребителите на вода
в. Новинар
 
Евтината ракия вече е мираж даже и в складовете на едро. От днес търговците ще зареждат и продават на новите цени. Потребителите на вода пък ще плащат пет вида цени. Това предвижда наредба на ДКЕВР, която ще се гледа на първото за тази година заседание на МС. В крайната цена ще влиза доставянето на водата, отвеждане на отпадни и дъждовни води и пречистването на отпадните. Отделно ще се плаща за присъединяване към водоснабдителната и към канализационната мрежа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 02.01.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още