IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ изплати задължения към служителите си

15:52 | 30.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ изплати задължения към служителите си

Към днешна дата БДЖ ЕАД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НК ЖИ) изплатиха всички стари задължения към служителите си като заплати и суми за храна, съобщи в Пловдив изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков, цитиран от Dnes.bg.

Той уточни, че това е осъществено по график по силата на споразумение, подписано с Министерството на транспорта. Задълженията към персонала бяха в размер на 21 милиона лева, а закъснението бе от 4 месеца, допълни Петков. По думите му за следващата година и в двете дружества не се предвиждат структурни промени, които могат да доведат до съществени съкращения, не е планирано и повишаване на цените на услугите. 

Според Петков новата търговска политика на БДЖ ще се осъществява на базата на три принципа - пазарна ориентираност, уважение към клиента и финансова изгода за компанията. Затова от 2006 г. ще започне процедура за въвеждане на зонови цени в района на Пловдив, след като това вече е факт в два участъка на София.

За повишаване на комфорта при пътническите превози БДЖ ще пусне в експлоатация нови 4 мотриси "Сименс", в цялата страна сега те са 13. Не се предвижда обаче намаляване на времепътуването чрез увеличаване на скоростта, причината за което според директора е в бавното обновяване на
инфраструктурата.

Стана ясно, че бюджетът на БДЖ за 2006 г. е гласуван с недостиг от 21 млн. лв., за покриването на който компанията ще търси приходи от продажба на неоперативни активи, главно ненужни терени и сгради. Очакваме сумата от продажбите на имотите да бъде поне с 11 млн. лева повече, тъй като те ще се извършват чрез открити търгове, обясни Олег Петков.

Той бе категоричен, че недостигът в бюджета няма да се отрази на заплатите на служителите, тъй като те ще бъдат с приоритет в разплащателните дейности. 

По отношение на товарните превози за следващата година в БДЖ очакват договори за 500 000 тона повече в сравнение с 2005 г. Планира се и закупуването на нов тип товарен вагон, който да се обработва по-лесно и да издържа по-дълго на товаро-разтоварните дейности, каза още Олег Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още