IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над четири хиляди позиции влизат в новата класификация на професиите

Формират нови категории функционална заетост и нови професии и длъжности

11:01 | 30.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Над четири хиляди позиции влизат в новата класификация на професиите

Новата Национална класификация на професиите и длъжностите съдържа 9 класа, 28 подкласа, 118 групи, 401 единични групи и 4262 позиции, съобщиха от Министерство на труда и социалната политика. Класификацията влиза в сила от 1 януари 2006 г.

Тя ще отмени досега действащата Национална класификация на професиите от 1996 г. (НКП), а в шестмесечен срок организациите трябва да се съобразят с изискванията на новата класификация и да направят необходимите промени в документацията си.

В класацията ще бъдат отразени и настъпилите изменения в номенклатурата на професиите и длъжностите под въздействието на глобализацията, развитието и прилагането на информационните, комуникационните и високите индустриални технологии, приватизацията и преструктурирането на икономиката.

В резултат на това се формират нови категории функционална заетост и нови професии и длъжности, като същевременно отмират редица остарели професии и длъжности.

В клас 1 например “Ръководни служители” се заменя с “Президент, законодатели, висши служители и ръководители”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още