IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичността на Химимпорт ще се гласува на 31 януари

Пускането на акции на дружеството на борсата ще бъде по-скоро тест за това как те се приемат от инвеститорите, а не толкова път за набиране на капитал

17:36 | 28.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Публичността на Химимпорт ще се гласува на 31 януари

Акционерите на "Химимпорт" АД ще решават дали дружеството да придобие статут на публично на 31 януари 2006 г., става ясно от обява в "Държавен вестник". Тогава ще се състои извънредно Общо събрание на акционерите, на което ще се гласува и за увеличение на капитала на дружеството.

"След гласуването на решението за публичен статут ръководството на дружеството има амбиция най-късно до април 2006 г. да внесе всички необходими документи в Комисията за финансов надзор," каза за Investor.bg заместник-председателят на управителния съвет на "Химимпорт" Александър Керезов. Той допълни, че след Общото събрание ще се решава начинът за излизане на борсата.

"Пускането на акции на дружеството на борсата ще бъде по-скоро тест за това как те се приемат от инвеститорите, а не толкова път за набиране на капитал. Собственият капитал на "Химимпорт" е доста голям и в момента," допълни Керезов.

Според проекта за решение, Общото събрание трябва да приеме предложението за увеличаване капитала на дружеството чрез апортна вноска на акционера "Химимпорт Инвест" - АД, София, и парични вноски на останалите акционери. В дневния ред на събранието не се уточнява до колко ще бъде увеличен капитала.

В момента основният капитал е 60 млн. лв. На предстоящото Общо събрание е предвидено да се гласува отмяна на решение от събранието, проведено на 1 ноември тази година, на което бе гласувано капиталът да се увеличи до 100 млн. лв. Ще бъдат гласувани и промени в Надзорния съвет.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 15 февруари.

Основен акционер в "Химимпорт" е "Химимпорт инвест" с 98,131% от капитала. Останалите акции са притежание на няколко юридически и около 300 физически лица.

От своя страна, "Химимпорт" пряко и чрез свързани лица, по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа, контролира около 90% от капитала на Централна кооперативна банка. Увеличението на капитала на банката до 48,507 млн. лв. бе вписано от СГС на 23 декември.

"Химимпорт" е акционерно дружество с холдингова структура, включваща над 50 компании. Холдингът контролира активи в областта на търговията с химически продукти: внос и износ на суров петрол, петролни деривати, пластмаси и пластмасови изделия, каучук и каучукови изделия и над 30 000 вида химикали, търговията с торове и препарати; внос и търговия с консумативи и препарати за хуманитарна и ветеринарна медицина; селското стопанство; търговия със зърнени храни и тяхното съхранение и обработка чрез складовата си база и съоръжения на територията на цялата страна.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още