IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат се нови закони за ДДС и корпоративния данък

В края на тази година дефицитът по текущата сметка ще надхвърли 14 на сто при планиран 8,2 на сто

16:11 | 28.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат се нови закони за ДДС и корпоративния данък

За следващата година се предвиждат нови закони за ДДС и за корпоративния данък, каза министърът на финансите Пламен Орешарски на пресконференция, на която бе отчетено изпълнението на бюджета за тази година, както и основните цели и приоритети в бюджета за 2006 г.

По отношение на ДДС не се очаква да се намали ставката, а увеличението ще бъде крайна мярка и това ще стане ясно в средата на следващата година в зависимост от дефицита по текущата сметка, допълни Орешарски, цитиран от Dnes.bg. Обмисля се и намаление на корпоративния данък. 

Повече яснота по предвижданите промени ще има в средата на следващата година, когато напредне изпълнението на Бюджет 2006 и е готов първият вариант на проектобюджета за 2007 г., уточниха от финансовото министерство.

Министърът посочи, че сред основните акценти за следващата година са финансиране на дейности, свързани с европейската интеграция, повишаване на равнището на социалната отговорност и преодоляване на щетите от наводненията.

През следващата година номиналният ръст на средната заплата за страната ще бъде 7,9 на сто и 9,4 на сто за бюджетната сфера, а реалният средногодишен ръст ще е съответно 2 на сто и 3,4 на сто, каза Орешарски.

В края на тази година дефицитът по текущата сметка ще надхвърли 14 на сто при планиран 8,2 на сто. Министърът отбеляза, че дефицитът по текущата сметка се формира от частния сектор, а публичният сектор свива своите разходи, за да го ограничи и това също е вид помощ за частния сектор.

Според него благодарение на благоразумната фискална политика и въведените рестрикции, може да се отчете, че бюджетната година приключва успешно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още