IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатницата на БНБ получи „Интерграф сертификат”

Печатницата на БНБ е една от малкото в Европа, внедрили СWA стандарта, въведен през 2003 г.

15:53 | 27.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Печатницата на БНБ получи „Интерграф сертификат”

На „Печатница на БНБ“ АД бе издаден „Интерграф сертификат” със степен „High Security Management System” (High Security Printer), с което се удостоверява покриването на абсолютно всички изисквания, заложени в стандарта по отношение на управление на качеството и сигурността на произвежданите в организацията продукти, съобщиха от централната банка.


В дружеството бе проведен сертификационен одит от холандската сертификационна организация „
VPGI”, целта на който бе установяване на съответствие на разработената и внедрена „Система за управление на сигурността” с изискванията на международния стандарт CWA 14641:2003, съобщават още от БНБ.

CWA 14641:2003 (CEN WORKSHOP AGREEMENT) е международен стандарт, който се прилага за изграждане и внедряване на Система за управление на сигурността в печатници, произвеждащи продукти с определена степен на защита. Тази защита, в зависимост от нивото на покритите изисквания на стандарта, има две степени – “Security Management System”(Security Printer) за част от изискванията и “High Security Management System” (High Security Printer) за всички изисквания.

Печатницата на БНБ е една от малкото в Европа, внедрили СWA стандарта, въведен през 2003 г. До настоящия момент за производство на банкноти със степен “High Security Management System” (High Security Printer) са сертифицирани печатниците на Белгия, Франция, Холандия и Полша. Системата за управление на сигурността е част от Интегрираната система за управление, внедрена в организацията. Обхватът на сертификацията е проектиране, производство и продажба на банкноти и ценни книжа.

Интегрираната система за управление, внедрена в “Печатница на БНБ” АД, е единствена по своя характер за страната, съдържаща необходимите стандарти. Тя е наложена от високите изисквания и спецификата на произвежданите продукти и е доброволна процедура. Внедряването на системата е стъпка напред в постигане на една от главните цели – отпечатването на евробанкноти след присъединяването ни към Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още