IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Северкооп Гъмза холдинг АД

За подгласници бяха определени Фаворит холд, Петрол и Албена

12:29 | 24.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Северкооп Гъмза холдинг АД

Книжата на Северкооп Гъмза холдинг заеха първото място в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата” за периода от 19 до 23 декември. За подгласници бяха определени Фаворит холд, Петрол и Албена.

Акциите на Северкооп Гъмза поскъпнаха с 11,74% през последната седмица до ниво от 3,14 лв., като за петте търговски сесии по позицията бяха прехвърлени общо 3 816 броя. На 14 декември книжата на дружеството регистрираха най-ниската си стойност за последните 12 месеца от 2,64 лв.

Нетната консолидирана печалба на компанията за първите девет месеца на годината възлиза на 598 хил. лв., спрямо 684 хил. лв. за същия период на миналата година. Холдингът притежава мажоритарно участие в капитала на 10 дружества, сред които е и публичното Рекорд АД. Основният капитал е в размер на 5,35 млн. лв. разпределени в 2 673 899 акции с номинал от 2 лв. всяка.

“През последната седмица холдингите бяха сред най-поскъпващите акции, но трябва да се отбележи, че при спада през последните месеци те бяха и сред най-силно поевтинелите. Движението надолу в известна степен бе подпомогнато и от продажбата на дял в дъщерно дружество на един от най-големите холдинги, която изостри вниманието на инвеститорите и в известна степен повиши т.нар. мениджърски риск при повечето от тях. Сега наблюдаваме обратното – след като цените спряха да падат и поне засега изглежда имаме някакво дъно, инвеститорите се ориентираха към покупка на акциите, които са паднали относително най-много при спада с надеждата ръстът при тях да е по-голям в сравнение с останалите акции“, каза за Ivestor.bg Борислав Ников от Евробанк.

Книжата на Фаворит холд добавиха 11,61% за седмицата до ниво от 6,94 лв. По позицията бяха сключени 91 сделки с 6 421 акции на обща стойност 42 244 лв. Холдингът отчете нетна консолидирана печалба за деветмесечието в размер на 991 хил. лв., в сравнение с 1,12 млн. лв. преди година. Компанията притежава дялови участия в общо 23 дружества, от които 13 са дъщерни.

Акциите на Петрол поевтиняха със 7,13% на седмична база до 3,68 лв., нареждайки се сред малкото понижаващи се позиции, включени в широкия индекс BG40. В края на предходната седмица Нафтекс Ойл енд Шипинг Корпорейшън – Обединени Арабски Емирства закупи 18,84 на сто от капитала на дистрибутора на горива чрез блокова сделка на цена от 3 лв. за акция, като продавач на пакета бе Нафтекс петрол ООД.

Мажоритарен собственик в Петрол АД е Петрол Холдинг АД със 75,18% от капитала. Останалата част от акциите на дружеството са притежание на други юридически лица, държавата - чрез Министерството на икономиката и индивидуални акционери. Неконсолидираната печалба на компанията към 30 септември 2005 година възлиза на 8,36 млн. лв., спрямо 9,49 млн. лв. за предходния отчетен период.

Книжата на Албена отбелязаха ръст от 3,08% за последните пет борсови сесии, след шест поредни седмични понижения. В петък по позицията бяха прехвърлени 1 649 акции на средна цена от 77,40 лв. Туристическото предприятие отчете нетна неконсолидирана печалба от 24,56 млн. лв. за деветмесечието, регистрирайки повишение от 14,5% на годишна база.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Фаворит Холд АД(FAVH)

Албена АД(ALB)

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още