IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокери: БТК и подобрената ликвидност на БФБ са събитията на 2005 г.

Ролята на институционалните инвеститори през следващата година ще се увеличи, а ключовото събитие за капиталовия пазар през 2006 г. ще бъде докладът на ЕК, смятат брокери

09:11 | 29.12.05 г.
Брокери: БТК и подобрената ликвидност на БФБ са събитията на 2005 г.

Investor.bg за пореден път се допита до брокерското мнение, за да разбере какви са оценките за капиталовия пазар през изтичащата година и какво можем да очакваме през 2006 г. По-голямата част от запитаните определиха като основни събития публичното предлагане и търговията с акциите на БТК, както и повишаването на ликвидността на Българска фондова борса-София. Вижте всички отговори на двата ни въпроса:

Как оценявате 2005 г. за развитието на капиталовия пазар в страната ни?

Красимир Атанасов, ИП Елана Трейдинг АД

2005 година бе необходима за нашия пазар. Острата нужда да се срещнем с някои позабравени действителности за фондовия пазар бе задоволена, което донесе доста негативни настроения. Малко след отърсването от чисто пазарните емоции дойде ред на нов удар по инвеститорите, който удари с много по-голяма сила по тяхното доверие. Иронично случаят Доверие ще остане в аналите на корпоративните недоверия. За съжаление, последващите действия на акционерите далеч не са това което очакваме от дори развиващ се пазар. Но къде остана и тяхната защита...

Петко Вълков, ИП БенчМарк Финанс АД

Независимо от нарастването на борсовите индекси с около 30-35%, годината ще бъде запомнена предимно с публичното предлагане и търговията с акциите на БТК, които определиха и цялостното настроение на борсата, появата на нови публични дружества (предимно такива със специална инвестиционна цел), както и регистрирането на нови договорни фондове и инвестиционни дружества. В крайна сметка подобряването на ликвидността бе най-важното събитие през изминалата година.

Гено Тонев, ИП Юг Маркет АД

Едва ли някой ще възрази, ако наречем 2005 година най-успешната за капиталовия пазар в България. Последният етап от приватизацията на държавните фирми е към своя край и безспорният гвоздей на програмата бе продажбата на 35% от капитала на БТК. Това привлече интереса на много чуждестранни инвеститори и в началото на година станахме свидетели на бурен ръст на цените. Местните участници обаче бяха сред най-активните в търговията, което говори за повишаваща се финансова култура и е признак за зараждането на специфично по своите интереси общество на индивидуалните инвеститори.

Владислав Панев, КД Инвестмънтс

Както и за страната като цяло, 2005 година означаваше леко забавяне на темповете на развитие и на капиталовия пазар. От това заключение могат да се изключат първите два месеца, когато на борсата дебютираха акциите на БТК. Това може да се каже, че е събитието не само на 2005 г. за фондовата борса. Въпреки политическата нестабилност, обемът на IPO-тата и увеличенията на капитала беше по-голям отпреди, като пазарът съблазнява все повече компании да листват акциите си.

Както и за страната като цяло, 2005 година означаваше леко забавяне на темповете на развитие и на капиталовия пазар. Към края на годината обаче наяве излязоха някои рецидиви, за които смятахме, че са били грешка на растежа от миналото. Законно източване на дружества от техните мениджъри при концентрираната структура на собствеността е сериозна заплаха за стабилността на пазара. През цялата година се чувстваше глад за качествени акции, което ще оказва влияние и занапред.

Илиян Скарлатов, ИП София Интернешънъл Секюритиз АД

Изминалата година се асоциира основно със завършилата приватизация на българския телеком и с неговото листване на БФБ-София. Освобождаването на парични средства от реализирането на голям обем компенсаторни инструменти, и положителната нагласа, породена от дългоочакваната развръзка с БТК, доведоха до най-резкия ръст на SOFIX. Компаниите, листвани на БФБ-София, значително повишиха стойността си, като разликата между финансовите им показатели, съпоставени с тези на по-развитите пазари в централно европейския регион, рязко намаля.

Еуфорията на борсата не продължи дълго и след като SOFIX достигна ниво от почти 940 единици, започна корективно движение, което бе задълбочено от обявения вот на недоверие към управляващото правителство. Последвалите избори и изборни резултати, имащи като следствие трудно сформиране на правителство, поставиха инвеститорите в състояние на постоянна неизвестност, която ги накара да заемат отбранителна позиция. Следвайки правилото, “че когато никой не купува -цената пада”, SOFIX понижи стойността си до 696,65 единици. След съставянето на тройната коалиция пазарът се съвзе, като сформираният през февруари 2005 г. широк индекс BG40 достигна най-високата си историческа стойност от почти 141 пункта, докато SOFIX достигна нивата от 906,88 пункта.

В края на октомври частичните местни избори в София и очакваният доклад на Европейската комисия относно интеграцията на България в ЕС отново внесоха несигурност в инвеститорите. Дори отличните 9-месечни резултати на повечето сини чипове не успяха да вдъхнат оптимизъм на пазара и респективно не бяха включени в капитализацията на дружествата. През последните седмици на пазара се наблюдават ниски обеми при повечето компании и разнопосочни нагласи.

Ангел Рабаджийски, ИП Карол АД

2005 година е поредната силна година за капиталовия ни пазар. Многократното увеличение на активи, управлявани от инвестиционни дружества, създаването на договорни и инвестиционни фондове, множество дружества със специална инвестиционна цел, листването на нови компании, са само част от примерите, които можем да дадем за правилната посока, в която е поела родната борса.

Безспорно събитие номер едно през 2005 г. за мен е продажбата на 35% от БТК срещу компенсаторни инструменти. За пореден път борсовата приватизация се доказа като най-прозрачен и справедлив метод за продажба на държавни активи. Трябва да се отбележи и фактът, че с приватизацията на БТК бе занулен половината компенсаторен ресурс и бяха привлечени значителни чуждестранни инвеститори.

Като говорим за 2005 г., не можем да не отбележим и множеството дружества, отписани от регистъра на публичните компании, в това число и книжата на бившия вече син чип Нефтохим.

Какви са очакванията ви за следващата година?

Ангел Рабаджийски, ИП Карол АД

Смятам, че през идната 2006 г. ще се запази тенденцията на създаване на различни видове инвестиционни схеми - нови инвестиционни и договорни фондове, дружества със специална инвестиционна цел, както и ръстът на управляваните от тези дружества активи. Искрено се надявам, че повече дружества ще погледнат с добро око на родната борса и ще открият смисъла да бъдат публични.

Допълнителен импулс за развитие капиталовият пазар може да получи при една евентуална приватизация на някое от останалите големи държавни дружества. Положително би се посрещнало и въвеждането на дериватни инструменти за търговия като индексни акции, опции, фючърси.

Илиян Скарлатов, ИП София Интернешънъл Секюритиз АД

През новата 2006 г. ключово събитие за българския капиталов пазар ще бъде последният доклад на ЕК (през април), от който ще стане известна приемната дата на България в ЕС. Това ще бъде основен фактор за навлизането на свежи парични средства от страна на чуждестранни инвеститори, както и за цялостната нагласа на пазара. Евентуално отлагане на членството ни за 2008 не би трябвало да се интерпретира като негативна новина, тъй като допълнителната година ще даде възможност на българския бизнес да се подготви по-добре за навлизането в динамичната европейска среда, което ще има положителен ефект в дългосрочен план.

Можем да очакваме и напредък около приватизацията на Булгартабак, Български морски флот и Българиа Еър, както и яснота относно съдбата на нереализираните компенсаторни инструменти. При приватизацията на бившата държавна авиокомпания може да се очаква раздвижване на пазара, тъй като основният от кандидат-купувачите - Хемус Еър, заяви, че след евентуален успех на търга, най-вероятно ще последва листване на компанията на БФБ.

Владислав Панев, КД Инвестмънтс

Очаквам институционалните инвеститори да играят все по-голяма роля. Според мен към края на 2006 г. те ще държат над половината от общия free float по повечето интересни компании. За това ще спомогнат два основни фактора. Промените в Кодекса за социално осигуряване ще позволят на пенсионните фондове да инвестират до 300 млн. лева допълнително в акции на фондовата борса и в дялове от договорни фондове. Договорните фондове пък ще увеличат активите си до поне 200 млн. лева, като на пазара ще излязат поне 20 нови фонда.

Има реална опасност обаче, в случай че на пазара не останат достатъчно добри компании, тези ресурси да се насочат към чужбина, особено след либерализирането на финансовите пазари след влизането на България в ЕС. Не очаквам държавата чрез приватизационната си политика да изиграе особена положителна роля за пазара, както беше през изминалите години. От останалите държавни дружества, евентуално шансове за пускане на дял на борсата има само за "България Еър", която обаче работи в силно конкурентен пазар. Според мен ключът към бъдещото стабилно развитие на българската борса трябва да бъдат новите компании, които ще се листват доброволно на нея и които трябва постепенно да изместят повечето от принудително листваните дружества.

Гено Тонев, ИП Юг Маркет АД

През следващата година очаквам да продължи процесът на съзряване на капиталовия пазар, най-вече с навлизането на все повече институционални инвеститори и отсяването на истински публичните компании. Не споделям оптимизма за лавина от IPO-та, като мисля, че техният брой за цялата година няма да е повече от две-три. Очаквам ново силно развитие на облигационния пазар, особено на корпоративните емисии.

Колкото до посоката на борсовите индекси, това, в което съм убеден е, че големи движения нагоре няма да видим най-малко до пролетта. Текущата корекция ще се запази като посока поне през първите две-три седмици на годината. Дотогава трябва да дойдат и първите сигнали колко свежи пари се готвят да излязат на пазара. След това - ще видим.

Петко Вълков, ИП БенчМарк Финанс АД

Очаквам през 2006 г. взаимните фондове да бъдат основните движещи сили на пазара, както и появата на нови емитенти. Не очаквам реализиране на високи печалби, каквито предоставяше пазарът през последните три години, а нормализиране на търговията и повишаване на ролята на чисто фундаменталните фактори върху динамиката на котировките.

Красимир Атанасов, ИП Елана Трейдинг АД

Една преломна година, в която трябва да се реши най-накрая до колко ще го бъде фондовият пазар. С натрупването на огромни ресурси в пенсионните фондове и взаимните фондове ще назрее моментът за решаването на този въпрос. Като цяло за компаниите очаквам по-добри резултати и по-оживен пазар на сливания и придобивания, което е и най-доброто решение на проблема „мениджмънт по български“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още