IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 2,9% ръст на инвестициите в промишлеността през 2006 г.

Приоритет в инвестиционните програми през следващата година са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и за заместване на износено оборудване

16:16 | 21.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 2,9% ръст на инвестициите в промишлеността през 2006 г.

Прогнозният ръст на инвестициите в промишлеността през 2006 г. спрямо тази година в номинално изражение е 2.9%, съобщиха от Националният статистически институт (НСИ). Прогнозата е направена от ръководители на промишлени предприятия в инвестиционна бизнес анкета на НСИ, проведена през втората половина на ноември.

Приоритет в инвестиционните програми през следващата година са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и за заместване на износено оборудване съответно 38.4 и 28.7% дял от общия обем очаквани инвестиции.

Очакванията са предприятията от обществения сектор да формират 31% от общия обем на прогнозните инвестиции в промишлеността през 2006 г. Увеличението на стойностния обем е 10.6% и се дължи главно на енергетиката. Част от предприятията от частния сектор продължават да се въздържат от прогнози за следващата година, така че очакваният обем инвестиции за 2006 г. за този сектор остава на равнището от тази година.

Ръководителите на предприятия предвиждат 1.6% номинално увеличение на инвестициите през тази година спрямо предходната 2004 година. Около 71% от очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2005 г. са от предприятията от частния сектор, като мениджърите предвиждат увеличение със 7% спрямо предходната 2004 година. Предприятията от обществения сектор очакват с 9.5% по-малко инвестиции през 2005 г. в сравнение с направените година по-рано, което се дължи основно на енергетиката.

Според главните типове инвестиции, тези за увеличаване на производствения капацитет са с най-голям дял – 31% от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2005 година. На второто място, съответно с 29.8%, са инвестициите за замяна на износено оборудване, а тези за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии имат 27.0% дял. Останалите 12.3% от инвестициите през 2005 г. са насочени към опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

Според продуктовата ориентация на производството най-голям дял в инвестициите през 2005 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (43%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (33%). На трето място по обем на инвестициите са отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (12%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 21.12.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още