IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концентрацията между ЗПД “Витоша” и Uniqa International

12:35 | 21.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концентрацията между ЗПД “Витоша” и Uniqa International

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на стопанска дейност, изразяваща се в придобиване на 20% от акциите и определени права върху ЗПД “Витоша” АД, София от страна на Uniqa International Beteiligungs-Verwaltungs GmbH, обявиха от комисията.

Сделката бе подписана в края на юли тази година, като Uniqa си запазва правото да увеличава дела си в капитала на „Витоша“, чийто индиректен собственик към момента е Equest. Сумата по договора не бе обявена.

Според регулаторния орган концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Направеният анализ на пазарното положение показва, че след закупуването на 20-процентния дял ЗПД “Витоша” АД няма да придобие господстващо положение.

Пазарен дял от 4,86% за 2004 г. при това с тенденция за спад спрямо 2003 г. (5,40%) може да се приеме като достатъчен аргумент за това, посочват от КЗК.

Наличието на значителен брой участници на застрахователния пазар също предполага, че концентрацията няма да доведе до негативно изменение на структурата на този пазар.

КЗК е взела под внимание и факта, че нито един от запитаните участници на застрахователния пазар не е изразил възражения спрямо планираната сделка, напротив – по-голямата част от тях смятат, че тя би имала положителен и насърчителен ефект.

Общо приходите от дейността на ЗПД “Витоша” за миналата година са 4,8 млн. лева, което представлява ръст от 48,76% спрямо 2003 г. Заделените застрахователно-технически резерви към края на 2004 г. са 2,377 млн. лв. Общата сума на активите в края на този период е 5,111 млн. лв., а годишната печалба възлиза на 136 хил. лв. спрямо 60 хил. лв. за 2003 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още