IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SG Експресбанк стартира лизингово дружество

Дружеството е наречено СОЖЕЛИЗ България (SOGELEASE Bulgaria), като предлага финансиране на проекти при лизингови схеми, съобразени с нуждите на клиента

11:43 | 21.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
SG Експресбанк стартира лизингово дружество

Sociеtе Gеnеrale Експресбанк откри дъщерно дружество за лизингови услуги, съобщиха от финансовата институция. Дружеството е наречено СОЖЕЛИЗ България (SOGELEASE Bulgaria), като предлага финансиране на проекти при лизингови схеми, съобразени с нуждите на клиента.

Лизинговата компания финансира сделки за дълготрайни материални активи – машини, съоръжения и технологично оборудване за хранителната, текстилната, дървообработващата и металообработващата промишленост, медицинска апаратура, селскостопанска техника, транспортни средства – товарни автомобили и автобуси, както и специализирана техника по заявка на клиента.

Предлагат се финансов лизинг и оперативен лизинг. В първия случай лизингополучателят купува желаното оборудване и плаща периодични вноски за определен срок. Собственик на активите за срока на договора е СОЖЕЛИЗ България. За разлика от класическите форми на финансиране, при този вид лизинг по принцип не се изискват допълнителни обезпечения и гаранции - тази роля се изпълнява от самото лизингово имущество. Лизингополучателят ползва активите за срока на лизинга. Той става техен собственик в края на договорения период след изплащане на дължимите вноски. Практика при финансовия лизинг е лизингополучателят да има собствено участие, като заплаща първоначална вноска.

При оперативния лизинг активите се отдават при условията на дългосрочен наем. Собственик на актива за срока на договора лизинговото дружество, а лизингополучателят заплаща периодични вноски за ползване на активите (наем). Този тип финансиране е предназначен най-вече за корпоративни клиенти, които планират редовна подмяна на своето технологично оборудване или автомобилен парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още