IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавен фонд ще гарантира устойчивост на пенсионната система

Минималният размер на фискалния резерв за 2006 г. ще бъде в размер на 2,5 милиарда лева

11:17 | 20.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Държавен фонд ще гарантира устойчивост на пенсионната система

Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще бъде създаден като част от фискалния резерв. Това реши парламентът, гласуващ текстове от бюджета за следващата година, който бе приет на първо четене на 17 ноември.

До 30 юни 2006 г. Министерски съвет трябва да предложи за гласуване проектозакон за статута и дейността на фонда.
 

Във фонда ще постъпват не по-малко от 25% от постъпленията от приватизация на държавните предприятия и 50% от икономии на разходите по републиканския бюджет. Според проектобюджета очакваните приходи от приватизация през следващата година са 115 млн. лв. През 2005 г. са приватизирани топлофикационните дружества в градовете Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Казанлък, Ловеч, Лозница, Плевен, Разград и Ямбол, а през 2006 г. предстоят да бъдат приватизирани останалите топлофикационни дружества с изключение на Общинска топлофикация София и Топлофикация Перник ЕАД, които имат и обслужват държавно гарантирани кредити за реконструкция и развитие на мрежите си.

Минималният размер на фискалния резерв за 2006 г. ще бъде в размер на 2,5 милиарда лева, прие Народното събрание.

Депутатите не приеха предложението само получаваните доходи от този фонд да постъпват в бюджета на Държавното обществено осигуряване, а управлението на фонда да се възлага чрез конкурс на международен инвестиционен посредник - един от десетте най-успешни посредници за управление на фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още