IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: До 20% ще се увеличи износът на стоки през първото тримесечие на 2006

Очаква се през четвъртото тримесечие икономическият растеж да достигне близо 6 на сто на годишна база и ускорено да нарасне до 6,5 на сто през първото тримесечие на 2006 г.

15:19 | 19.12.05 г.
БНБ: До 20% ще се увеличи износът на стоки през първото тримесечие на 2006

Постепенно ускоряващият се икономически растеж на световната икономика, заедно с подобряващата се конкурентоспособност на търгуемия сектор у нас, се очаква да доведат до темп на нарастване с 20-23 на сто на номиналния износ на стоки в евро за четвъртото тримесечие на годината и до 17-20 на сто за първото тримесечие на 2006 г. Това сочи анализ на БНБ, публикуван в поредния брой на изданието "Икономически преглед" за ноември.

Вносът ще остане висок. Очаква се дефицитът по текущата сметка през последното тримесечие на 2005 г. и първото тримесечие на следващата година да достигне нива от около 13,5 - 14 на сто от БВП на годишна база. Той ще бъде покрит от излишъка на финансовата сметка, формиран от големия приток на преки чуждестранни инвестиции, следвани по размер от заемите за частния сектор.

Очаква се през четвъртото тримесечие икономическият растеж да достигне близо 6 на сто на годишна база и ускорено да нарасне до 6,5 на сто през първото тримесечие на 2006 г. 

Очакваните темпове на растеж на потреблението на домакинствата за четвъртото тримесечие на 2005 г. и първото тримесечие на 2006 г. са над 6 на сто, като потреблението на домакинствата и занапред ще има най-голям принос за растежа на БВП. С подобряване на финансовото състояние на домакинствата спестяванията им под формата на депозити в банковата система нарастват. 

БНБ прогнозира повишаване на инфлацията в края на годината до 5,4 - 6,5 на сто и през първото тримесечие на следващата година до около 8,2 - 8,4 на сто на годишна база. 

Очаква се цената на цигарите да се повиши с около 65 на сто, а на спиртните напитки - със 17 на сто. Корекциите на акцизите върху бензина и газьола ще доведат до покачване цената на тези горива съответно с 4,6 на сто и 4,9 на сто. Общият ефект от процеса се оценява на 2,5 процентни пункта принос към общата инфлация, като голяма част от това повишение ще се реализира през първото тримесечие на 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 19.12.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още