IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:26 | 19.12.05 г.
Преглед на печата

3,65 млрд. евро нужни за магистралите ни

До 2009 г. може да бъде изцяло завършена единствено “Тракия”

в. Стандарт

3,65 млрд. евро са нужни, за да бъдат построени всички запланувани магистрали у нас, пресметнаха държавниците. Само 800 млн. евро обаче ще дойдат от европейските фондове за периода 2007-2013 г. Това показват предварителните разчети в оперативна програма "Транспорт".

Абсурдно е парите да стигнат за изграждането на около 650 км аутобани, които ни остава да достроим. По данни на браншовата камара "Пътища" един километър магистрален път струва около 6,5 млн. лв. Така за 650 км ще са нужни 4,3 млрд., без да смятаме оскъпяването заради увеличените цени на горивата.

Ловеч откупува земя от “Американ стандарт”

в. Стандарт

Община Ловеч иска да си върне обратно 100 дка парцел, който преди 8 години продаде на "Американ стандарт", за да бъде построен там вторият й завод в България. Американската фирма обаче предпочете Градница. Сега кметът Минчо Казанджиев иска общината да изкупи земята. Софийското "Фернет" ООД, оторизирано с продажбата, предлага цена от 3,5 евро на кв.м.

Техническият преглед на колата поевтинява 20 пъти

в. Сега

Холограмният стикер за преминат годишен технически преглед и талонът към него от 20 лв. става 1 лев. Това гласи поправка в тарифата на таксите, които се събират от транспортното министерство, обнародвана в "Държавен вестник".

Тези стикери се раздават от ДАИ на сервизите, които са оторизирани да извършват годишните технически прегледи, и по досегашната тарифа те плащаха 20 лв. с включено ДДС за всеки стикер. Отделно от това самите сервизи имат цена за прегледа, която се движи от 5 лв. до 20 лв. Вписване на нова кола ще се прави срещу 100 лв., а не срещу 90 лв., както е сега. Таксите за шофьорски изпити не се променят.

Чужди банки предлагат финансиране за "Супер Боровец"

в. Сега

Дойче банк и Хипоферайнц банк проявяват интерес да финансират проекта "Супер Боровец", съобщи Евгени Маринов, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой". Финансиране за "Супер Боровец" осигурява създаденото специално за проекта акционерно дружество "Рила - Самоков 2004". Водеща в него с 51% е "Контракт 99", фирма на покойния Емил Кюлев, община Самоков участва с 25%, 16% са на "Главболгарстрой", а 8% на по-малки дружества.

Планира се от пролетта на 2006 г. да започне изграждането на първия лифт по проекта, който ще е с дължина 9 км и ще свързва "нисък Боровец" със "същински Боровец", заяви Маринов.

От 2007-а ще избираме сами: Ток от ВЕЦ, ТЕЦ или АЕЦ

Електричеството ще се купува от посредници

в. Новинар

От 2007 г., когато пазарът на ток се либерализира напълно, битовите потребители ще могат чрез посредници да избират какъв вид ток да купуват. Вариантите са от възобновяеми енергийни източници (т.нар. зелен ток), от атомна централа, от ТЕЦ или смес от всички видове в определено съотношение.

 

Това ще стане възможно, след като с наредба към Закона за енергетиката догодина се въведе подробна сметка за ток.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още