IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Кремиковци АД

Акциите на металургичния комбинат поевтиняха с 11,9% за изминалата седмица, докато компенсаторните инструменти се понижиха под 50 процента от номинала за първи път от 19 ноември насам

14:01 | 17.12.05 г.
Снимка: Кремиковци
Снимка: Кремиковци

Книжата на Кремиковци АД са новият победител в традиционната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата за дните от 12 до 16 декември. За подгласници на металургичния завод бяха обявени компенсаторните инструменти, Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД и Развитие Инд. Холдинг.

В понеделник Кремиковци обяви дългоочаквания си отчет за първите девет месеца на 2005 г., според който загубата му възлиза на 78,25 млн. лв., в сравнение с печалба от 7,52 млн. лв. за деветмесечието на предходната година. За третото тримесечие загубата на предприятието възлиза на 58,59 млн. лв., спрямо печалба от 38,55 млн. лв. за съответния период на 2004 година.

Въпреки че загубата беше до голяма степен очаквана, нейният размер разочарова повечето инвеститори. Сериозният негатив е в резултат на съчетанието на четири силно отрицателни за металургичния комбинат фактора: 1) поскъпването на долара; 2) поскъпването на суровините; 3) поевтиняването на стоманата и на 4-то, но не на последно място - намаленото производство през третото тримесечие на годината. Не бива да забравяме обаче, че новият индийски собственик влезе късно във владение и това все още не се е отразило във финансовите резултати на Кремиковци. Освен това новата линия за непрекъснато леене на метали също не е функционирала достатъчно,че да успее да покаже потенциала си. Добрата новина от публикувания финансов отчет е, че двата завода "Нюко Ламкос стийл" в Косово и "Леминд ФПЛ" в Сърбия са собственост на Кремиковци", каза за Investor.bg Кирил Иванов от ИП Юг Маркет АД.

Само в разстояние на пет дни акциите на металургичния комбинат загубиха 11,90 на сто от стойността си до средна цена от 16,80 лв. Офертите по позицията в края на петъчната борсова сесия останаха на нива от 16,70 лв. купува и 17,50 лв. продава.

Компенсаторните инструменти приключиха седмицата силно на отрицателна територия, като поименните компенсационни бонове загубиха 18,21 на сто до 48,21 процента от номинала, а жилищните компенсаторни записи и компенсаторните записи поевтиняха съответно с по 17,85 и 17,74 на сто, до 48,31 и 50,08 процента от номинала.

За последно платежните инструменти се търгуваха на нива под 50 процента от номинала на 19 ноември 2004 г. Според брокери спада е в резултат от забавянето на подписването на окончателния договор за приватизацията на ТЕЦ Варна, където ще са необходими около 72 млн. лв. компенсаторни инструменти, както и неяснотите по приватизацията на Български Морски Флот.

За изминалата седмица едва девет позиции подкрепиха широкия индикатор BG40, като тук отново липсваха представители на туристическите дружества. Акциите на Св. Св. Константин и Елена Холдинг се понижиха с 3,1 на сто до 19,38 лв. средно, като на същата цена се извърши и прехвърлянето на три пакета от общо 53 694 броя по време на последната търговска сесия.

Дружеството отчете нетна консолидирана печалба в размер на 2,99 млн. лв. за първите девет месеца на годината, в сравнение със загуба от 366 хил. лв. за същия период на изминалата година.

Акциите на Развитие Инд. Холдинг се отличиха за периода с ръст от 12,77 на сто до 2,56 лв., с което заеха първото място от включените в изчислението на BG40 дружества. Холдингът притежава дялови участия в 11 дружества, от които седем са дъщерни, а печалбата за първите девет месеца на годината възлезe на 404 хил. лв.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение. 

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Развитие Индустрия Холдинг АД(IDH)

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД(SKEH)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още