IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2007 г. ще бъдат вложени 276 млн. лв. за енергийна ефективност

Над 72 млн. лв. са предвидени за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата

16:24 | 15.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
До 2007 г. ще бъдат вложени 276 млн. лв. за енергийна ефективност

Общо 276,28 млн. лв. ще бъдат инвестирани до 2007 г. за повишаване на енергийната ефективност. С предоставените средства ще бъдат реализирани 552 проекта, предвижда одобрената от правителството Национална краткосрочна програма по енергийна ефективност 2005-2007 г.

Целта е намаляване на енергийната интензивност в икономически сектори – крайни потребители на горива и енергия: индустрията, транспорта, услугите, бита и селското стопанство.

От правителството смятат, че изпълнението на програмата ще се отрази върху конкурентоспособността на икономиката. Очакваният срок на възвращаемост на инвестициите е 4 години, подчерта заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска в съобщение от Министерски съвет.

С реализирането на програмата да бъдат спестени близо 140 хил. тона нефтен еквивалент, което е около 1,5% от крайното енергийно потребление на страната през 2003 г. Допълнително ще се икономисат 600 млн. тона CO2, което е около 24 млн. лв.

В резултат на предприетите мерки годишните икономии ще бъдат около 87 млн. лв. Средствата, които ще бъдат вложени по проектите не са пари, които се харчат, а се инвестират и се връщат с печалба, обясни изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.

Над 72 млн. лв. са предвидени за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата. Средствата ще бъдат използвани за газификация, топлофициране и обновяване на сградния жилищен фонд.

В момента над 75% от енергийното потребление в бита се използва за отопление и водоснабдяване.

През тази година,с финансиране от “Международен фонд Козлодуй,” стартираха 26 проекта за повишаване на енергийната ефективност. Общата им стойност е 10,9 млн. лв. С осигурените средства се обновяват 16 болници в страната, 18 културни и учебни заведения и 2 административни сгради.

Малко над три милиона лева ще бъдат вложени за повишаване на енергийната ефективност в сектор “Транспорт”. С тези средства ще се реконструира и модернизира тролейбусния транспорт в Перник, общинският автопарк за сметоизвозване в Трън ще премине от бензин на газ, ще се рехабилитира транспортната инфраструктура в Дългопол.

Близо 52 млн. лв. са предвидените инвестиции в сектор “Индустрия”, а 2 млн. лв. в “Селското стопанство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още