IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в края на октомври са 1,466 млрд. евро

Увеличението се дължи основно на промяна в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити

15:15 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преките чужди инвестиции в края на октомври са 1,466 млрд. евро

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари - октомври са 1,466 млрд. евро, като се увеличават с 4,77 на сто в сравнение със същия период на миналата година, когато са били 1,399 млрд. евро, показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ). Увеличението се дължи основно на промяна в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити.

Точно в тази част преките инвестиции през тази година са със 193,1 млн. евро по-големи от десетмесечието на миналата година. Другите видове инвестиции обаче намаляват.

Привлеченият дялов капитал, което представлява нетния резултат от преведени или изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в и от капитала и резервите на български дружества, е общо 576,2 млн. евро, със 77,6 млн. евро по-малко от първите 10 месеца на 2004 г. Основното намаление в сравнение с миналата година тук е в частта приватизация, където за периода януари - октомври 2004 г. са били привлечени 325,5 млн. евро, а през тази година не е направена нито една сделка с чуждестранен инвеститор.

За десетмесечния период с 48,9 млн. евро намалява и реинвестираната печалба до 192,6 млн. евро.

Най-много инвестиции за периода януари - октомври са привлечени от Австрия (31.5% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции), Великобритания (13.3%) и Швейцария (12.9%).

Предварителните данни на БНБ показват, че преките инвестиции в чужбина са 240.8 млн. евро, докато за същия период на миналата година те са били 27.2 млн. евро. Увеличението на тези инвестиции се дължи основно на изплащането през септември 2005 г. на кредит, получен от компания от телекомуникационния сектор от нейно дъщерно дружество в чужбина през ноември 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.12.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още