IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Надбавките за трудов стаж да се премахват при нова работа

Фондът очаква от правителството да предприеме мерки за въвеждане на по-гъвкави договорености за работно време

14:54 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Надбавките за трудов стаж да се премахват при нова работа

Надбавките за трудов стаж трябва да бъдат премахнати при смяна на работното място, но трябва да се търси механизъм работниците да не губят средства от възнаграждението си. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд след среща с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Министър Масларова каза, че такъв механизъм би могъл да бъде по-висока стартова заплата, предаде Dnes.bg.

До април 2006 г. трябва да се постигне споразумение между социалните партньори за решаване на въпроса с надбавките за трудов стаж, а от юни да се предприемат конкретни законодателни действия, подчерта Фликеншийлд.

Една от идеите е да се премахнат надбавките за трудов стаж в случаи на безработица, защото се предполага, че работодателите предпочитат да наемат по-млади служители с малък трудов стаж и на по-ниска заплата, посочи Фликеншийлд.

Другото предложение е изцяло да се премахнат тези надбавки, каза той и допълни, че не би се противил на това, защото такава практика не съществува в Европа.

МВФ очаква от правителството да предприеме мерки за въвеждане на по-гъвкави договорености за работно време, каза Фликеншийлд. Той допълни, че трябва да се даде възможност за по-дълго работно време със съгласието и на работодателите, и на работниците.

В отговор на въпрос, Ханс Фликеншийлд каза, че е разочарован от предложението за замразяване на съотношението на осигурителната тежест между работодател и работник 65 към 35 на сто от 2006 г. до 2009 г., защото, по думите му, това ще повлияе на средносрочните разчети на българския бизнес и ще намали конкурентноспособността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още