IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение по делото за АК „Балкан“ се очаква през 2006 г.

През октомври и ноември тази година са се провели окончателните размени на писмени становища, с което се слага край на допустимите действия за страните

14:14 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Решение по делото за АК „Балкан“ се очаква през 2006 г.

Решение по международното арбитражно дело „Зееви Холдинг“ срещу Република България по спора за Авиокомпания „Балкан“ се очаква през следващата година, съобщиха от Агенцията за приватизация (АП). Възможните и допустими процесуални действия на страните по това дело вече са приключили.

През октомври и ноември тази година са се провели окончателните размени на писмени становища, с което се слага край на допустимите действия за страните.

На 10 ноември 2005 г. адвокат Ивайло Дерменджиев (процесуален представител на АП) и неговият екип от Адвокатска къща “Симеонов и Дерменджиев” предаде в Агенция за приватизация комплектовани документи, писмени становища и доказателства, представени от страните по арбитражното дело “Зееви Холдингс” Лтд. срещу Република България, представлявана от министъра на финансите и Агенция за приватизация,“ съобщават от АП.

Арбитражният спор стартира в началото на 2001 г. с искова молба от „Зееви Холдингс“ Лтд., един от купувачите на мажоритарния дял от капитала на Авиокомпания “Балкан”, срещу Агенция за приватизация. Първоначалната цена на иска е 230 млн. долара. В края на 2003 г. по делото бе конституирана и българската държава, в лицето на министъра на финансите.

След продължителното уточняване на процедурните въпроси (процесуална легитимация, действителност на арбитражната клауза и др.) през лятото на 2004 г. бе дадено началото на арбитражното дело по същество – основание и размер на претенциите на ищеца и възражението на първия ответник.

Защитната цел на Агенция за приватизация в арбитражното производство бе да сведе до минимум евентуалната вреда за българската държава, като обори с правни аргументи и допустими доказателства твърденията и доказателствата на “Зееви Холдингс” относно основанието и размера на иска, от една страна, и от друга, да подпомогне министъра на финансите в качеството му на представител на българската държава.

През 1999 г. "Зееви груп" и "Аркия" купиха 75% от Авиокомпания "Балкан" за 150 хил. долара, но след това втората компания продаде дела си. В края на 2002 година български съд реши да открие процедура по ликвидация на „Балкан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още