IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Неохим АД

Като подгласници за седмицата от 5 до 9 декември бяха предпочетени книжата на Албена АД, Тракия Папир и София Хотел Балкан

11:45 | 10.12.05 г.
Заводът на Неохим в Димитровград; снимка: Неохим
Заводът на Неохим в Димитровград; снимка: Неохим

Акциите на Неохим АД са осмият победител в традиционната ни рубрика "Акция на седмицата". Като подгласници за седмицата от 5 до 9 декември бяха предпочетени книжата на Албена АД, Тракия Папир и София Хотел Балкан.

Книжата на димитровградския производител на органични и неорганични химически продукти поскъпнаха във всяка една от петте борсови сесии през седмица, добавяйки общо 5,21 на сто до 32,30 лв. Офертите в края на петъчния ден останаха на нива от 32,20 лв. купува и 32,50 лв. продава.

Само преди десет дни Неохим обяви нетна консолидирана печалба за деветмесечието на 2005 г. в размер на 11,056 млн. лв. в сравнение с 2,771 млн. лв. преди година, а седмица по-късно шест от 12-те анкетирани анализатори от Investor.bg оцениха компанията с „buy” рейтинг.

“Консолидираният отчет на Неохим изненада инвеститорите с много добрите си резултати - близо 200% ръст на печалбата, при което печалбата на една акция достигна 4,16 лв. Съотношението му Р/Е е едно от най-ниските в SOFIX. От друга страна, повечето от институционалните инвеститори притежават големи пакети от Неохим. Така се стигна до логичната развръзка инвеститорите да забележат дружеството и то да се превърне в тяхното убежище при падащия пазар. Последва покачване на цената с близо 5% в рамките на последната седмица - за сравнение BG 40 и SOFIX продължиха да падат,” каза за Investor.bg Мая Петрова от ИП Капман АД.

Акциите на Албена АД загубиха 3,45 на сто за последните пет работни дни до ниво от 77,58 лв. Седмичният спад е пети пореден, като за периода акциите на туристическото дружество отчетоха спад от 10,59 на сто.

В края на миналия месец Албена АД отчете ръст на деветмесечната си консолидирана печалба с над 15% до 26,433 млн. лв., след като към шестмесечието бе на загуба от близо 5,8 млн. лв. Последната седмица, в която едва 11 от включените в изчислението на индекса BG40 дружества повишиха цената си, не подмина и една от най-предпочитаните компании от родните анализатори.

В петък (бел. ред - вчера) в една сделка бяха прехвърлени 95,22 на сто от капитала на Тракия Папир АД, на исторически най-високата цена на акция за пазарджишкия производител на хартии, картони и опаковки от 26,50 лв.

Според ЗППЦК в срок от 14 дни новият собственик има право да регистрира търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери. Оферите по позицията са на нива от 23,80 лв. купува и 25,95 лв. продава.

Слаболиквидното до миналата седмица дружество София Хотел Балкан АД регистрира четири поредни повишения, като в петък бяха прехвърлени над 13 700 броя, а максималната цена на акция достигна цена от 59 лв. за брой.

В момента хотелът работи с намален капацитет, след като извършва ремонт в част от стаите си, ресторанти и рецепцията, като общата сума на инвестицията е около 10 млн. евро. Ремонтът се осъществява със заем за срок от 10-15 г., получен от Българска пощенска банка след решение на общото събрание на акционерите.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Албена АД(ALB)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още