IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата ще финансира археологическите проучвания и реставрациите

11:20 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще финансира археологическите проучвания и реставрациите

Археологическите проучвания и реставрациите, свързани с опазването на културно-историческото наследство, са творческа дейност и за тях може да бъде предоставяна безвъзмездна помощ по смисъла на Закона за меценатството, решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от Законопроекта за меценатството.

Според определението в закона меценатството е безвъзмездно предоставяне на помощ за създаване, съхранение или популяризиране на произведения на културата пряко или чрез организации, подпомагащи културата и регистрирани по този закон.

Меценат е всяко физическо или юридическо лице, което предоставя безвъзмездна помощ за създаване, съхранение или популяризиране на произведения на културата.

Не са меценати държавата, общините, търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие, нито бюджетни предприятия.

За произведения на културата се считат литературни творби и техните преводи, публицистични, музикални, сценични произведения, аранжименти на фолклорни творби, филми, фотографии, произведения на архитектурата и изобразителното изкуство, изпълнения на артисти.

Произведения на изкуството са още творби, създадени с помощта на компютърна програма, както и народните художествени занаяти.

Предстоят да бъдат уточнени облекченията за подпомагане на културата и изкуството, както и контролът и администрирането на меценатството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още