IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Езекиев: 30% от чуждестранните инвестиции ще бъдат в IT технологии

За 2006 г. се очакват 2,5 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции и поне 3 млрд. долара български

16:28 | 08.12.05 г.
П. Езекиев: 30% от чуждестранните инвестиции ще бъдат в IT технологии
„Очакванията ни за догодина са за 2,5 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции и поне 3 млрд. долара български. 30% от чуждестранните инвестиции, както и през 2005 г., ще бъдат в сферата на IT технологиите“. Това заяви по време на официална церемония за откриване на новата офис сграда на SAP Labs България, филиал на SAP AG, Павел Езекиев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Компанията за развойна дейност на SAP в София е основана през май 2000 г., когато екип от 60 програмисти, които работят по проекти за Java Enterprise Server, се присъединява към SAP AG. През 2002 г. организацията става част от мрежата SAP Labs.

„Изборът на България като място за развоен център е обусловено както от уменията на българските програмисти, така и от сходството на културите“, заяви Клаус Хайнрих, член на Борда на директорите на SAP. Ние не сме тук само заради ниските заплати, а заради знанията, уменията и ентусиазма на българските програмисти. Дойдохме преди 5-6 години, защото намерихме специалисти с определени знания и умения. Основният ни довод не е себестойността“, каза още той.

От компания с 60 програмисти при основаването си през 2000 г. SAP Labs България бързо се разраства и сега в компанията работят повече от 280 служители. SAP Labs България се фокусира върху разработването на Java Application Server и SAP® Composite Application Framework за платформата SAP NetWeaver®.

"Екипът ни ще продължи да се разраства, като капацитетът на новата сграда позволява в близките години да станем 600 човека", уточни за Investor.bg Пламен Тилев, управител на SAP Labs България. Общо в компанията в световен мащаб разботят 8 хил. разработчици.

Новата сграда на компанията е с площ 11 200 кв. м, като реално компанията е там на наемни начала.

Предстои стартирането на специална SAP програма в три български университета, каза още Тилев. Нейната цел е придобиването на повече практически умения на студентите в областта на Java технологията

SAP е водещ световен доставчик на софтуерни решения за бизнеса с повече от 29 800 клиенти в над 120 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още