IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Либерализират пазара на застраховка „Гражданска отговорност“

Между 100 и 500 лева глоба очаква шофьорите, които не са сключили Гражданска отговорност

12:27 | 08.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Либерализират пазара на застраховка „Гражданска отговорност“

Народното събрание отхвърли предложенията на депутатите Ариф Агуш (ДПС) и Атанас Папаризов (Коалиция за България) по проекта на кодекс за застраховане, които предвиждаха до 1 януари 2007 година Комисията за финансов надзор да определя размера на минималната рискова премия по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", предаде Dnes.bg. Парламентът прие окончателно на второ четене Кодекса за застраховането. Той ще влезе в сила от 1 януари 2006 година.

Още тази седмица Комисията за финансов надзор ще приеме промени в Наредба 18, така че либерализацията да бъде в сила до края на следващата седмица, каза пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на комисията Ралица Агайн.

По думите й това означава, че всички водачи ще могат да сключат застраховка за 2006 година още през тази година по цени, които са освободени и вероятно ще бъдат по-изгодни за потребителите от сегашните.

Комисията за финансов надзор ще контролира за това цените, предлагани от застрахователите, да не бъдат прекалено ниски, защото застрахователите трябва да формират резерви от тях и да изплащат обезщетения, обясни Ралица Агайн, цитирана от БТА. Не очакваме драстични намаления на цените, но въпреки това очакваме, че ще има известно намаление, тъй като се оказа, че размерът на обезщетенията изплащани през 2005 година далеч не е толкова висок, колкото е ръстът в размера на лимита на отговорност, определени със закона и наредбата, каза тя и допълни, че е трудно да се прогнозира какви ще са цените на застраховката, защото те ще бъдат определени от пазара.

Кодексът за застраховане предвижда създаване на информационна система между гаранционния фонд, Комисията за финансов надзор и МВР. Гаранционният фонд и комисията ще подават информация за всички автомобили, които имат сключена полица, така че МВР във всяка седмица ще знае кои автомобили нямат застрахова и въз основа на тези данни ще предприема действия за временно спиране на автомобилите от движение, след което ще бъдат налагани санкциите, предвидени в кодекса за застраховане - глоби между 100 и 500 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още