IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрешиха концентрацията между Либра АД и германската Фьоникс

Очаква се след концентрацията “Либра” АД да заработи при по-добри търговски условия и да подобри качеството на предлаганите услуги

11:38 | 08.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Разрешиха концентрацията между Либра АД и германската Фьоникс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши планираната концентрация на стопанска дейност чрез придобиване на 100% от капитала на “Либра” АД, София от страна на “Фьоникс Интернационал Бетайлигунгз” ГмбХ, Германия, съобщиха от КЗК.

Комисията допуска предварително изпълнение на концентрацията.

Фьоникс” и придобиващата икономическа група до този момент не са осъществявали дейност и не са присъствали по никакъв начин в България, т.е. нямат оборот и пазарен дял на нашия фармацевтичен пазар. Ето защо планираното придобиване на “Либра” АД няма да доведе само по себе си до промяна на структурата на съответния пазар, уточниха от комисията. 

За планираната концентрация между българското дружество и германския концерн стана ясно в средата на тази година, но все още конкретни параметри по сделката не са оповестени.

Основната дейност на създаденото през 1996 г. Либра АД е търговия на едро на лекарствени средства. Дружеството ежедневно обслужва около 3 хил. клиенти частни аптеки в цялата страна, като има над 350 сътрудници.

Очаква се след концентрацията “Либра” АД да заработи при по-добри търговски условия, да подобри качеството на предлаганите услуги, да модернизира търговията и логистичните връзки, да въведе ноу-хау за логистика, маркетинг и сървиз, както и да въведе принципите и стандартите за организация на дейността, използвани от групата Фьоникс в други страни.

Според КЗК всичко това ще доведе до положителни ефекти върху целия фармацевтичен пазар, включително до ограничаване и постепенно неутрализиране на “сивите обороти” и до подобряване на прозрачността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още