IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха споразумението за нова електроцентрала за 1 млрд. евро

На церемонията министър Румен Овчаров връчи документа за "Първи клас" инвеститор на Ей И Ес 3C "Марица Изток 1", българското дружество на американската AES

14:34 | 07.12.05 г.
Подписаха споразумението за нова електроцентрала за 1 млрд. евро
В присъствието на министър-председателя Сергей Станишев в Гранитната зала на Министерския съвет днес официално бяха подписани кредитни и търговски споразумения за изграждането на нова електроцентрала на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 1". Подписания бяха финансово споразумение по проекта, директно споразумение за изкупуване на електрическа енергия и споразумение за изкупуване на лигнитни въглища.

Предвижда се да бъдат инвестирани над 1 милиард евро в проекта, който включва изграждане на нова заместваща мощност от 670 MW на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 1" и сероочистващи инсталации към тях. От тях 70 процента са дългово финансиране от CALYON, ING Bank, BNP Paribas и Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите 30 процента са собствени средства на инвеститора - американската компания AES.

На церемонията министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подчерта, че това е най-голямата инвестиция както в България, така и в Централна и Източна Европа. Това е инвестиция, която ще ни позволи да поддържаме авторитета и реномето си на страна - енергиен център на Балканите, каза Овчаров. Той отбеляза, че след седемгодишния период на очакване тази инвестиция да се реализира, в средата на 2008 година ще заработи първи блок на новата мощност.

Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на AES, каза, че това е краят на една от фазите на изпълнението на проекта и началото на важната фаза на изпълнението на проекта. Той отбеляза, че стартирането на този проект е израз на доверие към правителството на България. По думите му финансирането на проект от подобен мащаб е изключително сложно и изисква съгласуваност и взаимодействие между много институции.

На церемонията министър Румен Овчаров връчи документа за "Първи клас" инвеститор на Ей И Ес 3C "Марица Изток 1", българското дружество на американската AES.

Това е първата инвестиция за над 1 млрд. евро, която Българската агенция за инвестиции сертифицира от влизането в сила на Закона за насърчаване на инвестициите.

Проектът "Марица - Изток 1" ще създаде около 2000 нови работни места. Поръчките към българските подизпълнители се очаква да достигнат 200 млн. лв., а годишните приходи на мини "Марица - Изток" от продажба на въглища - 80 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още