IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ню имидж прие да запази дейността и земята на Киноцентъра за 20 г.

Няколко месеца след сделката ще стане ясно, че допълнителните условия не са били необходими, тъй като ще превърнем "Бояна филм" в модерно и работещо киностудио, заявиха от "Ню Имидж"

12:10 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
От Ню имидж смятат, че ако сделката не бъде приключена и сега, ще е ясно, че се цели използването на земята за други цели; снимка: Corbis
От Ню имидж смятат, че ако сделката не бъде приключена и сега, ще е ясно, че се цели използването на земята за други цели; снимка: Corbis

"Ню имидж" приема условията на държавата да запази предмета на дейност и земята на "Бояна филм" за 20 години, съобщиха от американската компания, определена за купувач на Киноцентъра.

В Агенцията за приватизация тази сутрин е депозирано писмо на "Ню имидж", в което компанията заявява, че приема всички допълнителни условия, поставени от агенцията за запазване предмета на дейност, неразпореждане с недвижимите имоти и учредяване на ипотека от 20 години върху земята и сградите на "Бояна филм" ЕАД.

От компанията обясняват, че са приели допълнителните условия, предложени от изпълнителния директор на АП Тодор Николов на 16 ноември 2005 г., тъй като те не противоречат на политиката и желанието на "Ню имидж" да прави кино в "Бояна филм" за години напред.

Според купувача обаче начинът, по който се е стигнало до приемане на тези условия, противоречи на „добросъвестната практика при водене на преговори и сключване на договори с държавата“. Вчера Тодор Николов и министърът на културата Стефан Данаилов поискаха спиране на процедурата по продажбата на Киноцентъра заради непоемането на ангажимента земята на Бояна филм да не бъде използвана за други цели поне 20 години.

Неприключването на сделката при настоящето положение ще означава, че се цели не използването на земята за нуждите на филмовата индустрия, а за съвсем други цели, посочват от "Ню имидж". От компанията изразяват надежда, че сега няма да им бъде предявено искане за 50-годишна ипотека, за да бъде сключен договорът.

Само няколко месеца след приключване на сделката ще стане ясно, че включването на допълнителните условия по нея не е било необходимо, тъй като "Ню имидж" ще превърне "Бояна филм" в истинско модерно и работещо киностудио, предоставящо възможности за професионални изяви и творческо развитие на всички български кинодейци“, подчертават от компанията.

"Ню имидж" припомня и че е приела предвидената в договора с АП десетгодишна ипотека върху земята и сградите - т.е. за максимално допустимия от закона срок. Предвидена е и неустойка при продажба на земята в размер на 300 евро на кв.м., т.е. три пъти над пазарната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още