IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:09 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Развалят сделката за “Бояна филм”
в. Стандарт

Сделката за "Бояна филм" спира и оттук нататък не знам какво ще се случи. Това заяви културният министър Стефан Данаилов след среща със Симеон Сакскобургготски на "Врабча" 23 вчера.

Има няколко варианта за съдбата на Киноцентъра, каза Стефан Данаилов, но не уточни какви са те. Той запази в тайна позицията на жълтия лидер, но допълни, че винаги е срещал разбиране от страна на Симеон. Шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов изпратил по-рано вчера писмо до културното министерство, в което настоява сделката за "Бояна филм" да бъде развалена. Данаилов обясни, че още преди месец е изпратил пък писмо до Николов, с което иска да се гарантира, че земята на Киноцентъра няма да бъде използвана за други цели поне 10-20 години.

Ако сделката наистина е спряна, това е най-правилното решение. Това е искането на всички организации в киногилдията, коментира бившият директор на "Бояна филм" Евгений Михайлов.

Отпадат минималните цени на "Гражданска отговорност"
в. Новинар

Минималните цени на застраховката "Гражданска отговорност" ще отпаднат около 15 декември с промени в наредбата за задължителното застраховане, съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

С приемането на последните текстове от Кодекса на застраховането икономическата комисия в парламента отхвърли вчера предложенията на трима депутати минималните цени да останат.

КФН прави проверка в МЗК "Европа", съобщи още Ралица Агайн. Тя добави, че ако трябва да се вземат някакви мерки срещу компанията, това ще стане преди кампанията за "Гражданска отговорност" 2006, за да имат гражданите яснота. Наскоро КФН отне лиценза на ЗК "Хилдън" (бивша "Юпитер").

"Топлофикация София" крие данни от абонатите
в. Новинар

"Техем" иска максимални сметки за хората без топломер

"Топлофикация София" крие данни от потребителите си, които биха внесли яснота в разчитане на сметките им. Дружеството не е включило във фактурите данните от общия водомер на сградите, които показват какво количество топла вода е било изхарчено от блока. В сметките няма данни и за енергията, изхразходвана за отопление на общите части, нито е записан броят на дните, в които е работила абонатната станция на блока. Вписването на данните за топлата вода и парното би трябвало да са част от Общите условия за продажба на топлоенергия на битовите потребители. Условията са вписани в задължителните указания на Държавната комисия за енергийно регулиране(ДКЕВР). Днес шефовете на столичната "Топлофикация" трябва да дадат обяснение за причините за нарушението на открито заседание на енергийния регулатор.

Освен нарушенията в оформянето на сметките "Топлофикация" необосновано иска неустойка от абонатите си, без да е ясно какви щети ще бъдат покрити с парите, пише в доклада на дирекции "Правна" и "Топлоенергетика" на ДКЕВР. 

"Икономист": България губи пред азиатските държави
в. Сега

Българската компания за софтуер "Скайънт" е наела американски управител - Стив Кийл, който да я направи конкурентна на световните пазари, пише списание "Икономист". Статията е от поредицата, която разказва как фирми от Западна Европа пренасят част от бизнеса си в Източна Европа заради евтината работна ръка и ниски данъци.

След три години проучвания в България Кийл открил български офис във Виетнам. "Моята цел е в азиатската страна да наемем четири пъти повече работници от тези в България", казва Стив Кийл. Във Виетнам Стив Кийл няма да плаща никакви данъци върху месечни заплати под 500 долара, няма мита и ДДС, а в първите осем години няма да се плаща и данък печалба. А в България не само че се плащат тежки здравни и социални осигуровки, но и доходите се облагат приблизително с 15% данък, съобщава списанието. Най-големият проблем обаче е бюрокрацията. За да се справи с тоновете хартия, "Скайънт" е наела в България трима чиновници на пълен работен ден. Една от основните им задачи е да освобождават пратки от митницата на летището в София, което обикновено отнема минимум два дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още