IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:16 | 06.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Е.ОN свива с 30% персонала на енергото във Варна и Горна Оряховица
в. Сега

След съкращенията на над 30% от персонала на електроразпределителните предприятия (ЕРП) във Варна и Горна Оряховица, които започнаха от 1 декември, за 173 000 електромера в Горна Оряховица ще отговарят само 40 инкасатори. Те ще бъдат принудени да ги отчитат веднъж на 6 месеца, което означава, че там ще се въведат изравнителни сметки както за парното, без обаче още да е ясна технологията за това, заявиха вчера от Националната федерация на енергетиците към КНСБ. Програмата предвижда от общо 3900 човека в двете дружества да бъдат съкратени 1200. Предвидените обезщетения са от 4 до 17 работни заплати. Според синдикатите това ще доведе до понижаване на качеството на обслужване на съоръженията. При авария в малки населени места електрозахранването няма да се възстановява бързо, опасяват се синдикатите.

Собственик и на двете ЕРП-та е немската E.ON. Вчера от офиса на "E.ON България" отказаха да коментират съкращенията. Те бяха обявени преди две седмици от шефа на борда на директорите на "E.ON България" Манфред Пааш като част от мерките за оптимизиране на разходите на компанията.


Няма български фирми в европейския черен списък на авиокомпаниите
в. Сега


"Към този момент няма никаква официална информация, че на българска авиокомпания й е забранено да оперира в която и да е европейска държава" - това заяви вчера транспортният министър Петър Мутафчиев в Брюксел по повод приемането на европейски регламент, по който ще бъде съставен т. нар. черен списък на авиокомпаниите. Той бе приет по време на заседание на съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика" на ЕС в белгийската столица, в който участват всички транспортни министри на Стария континент.

Списъкът ще даде възможност на пътниците да разполагат с пълна информация за благонадеждността на авиокомпаниите, с които смятат да пътуват. Той ще бъде изработен в началото на 2006 г. въз основа на приетите вчера критерии и на готовите вече списъци на отделните страни-членки. Ще влезе в сила до 20 дни след публикуването му в официалното издание на ЕС. Засега такива списъци имат само Франция и Белгия. В белгийския списък има 9 авиокомпании от Украйна, Армения, Египет, Нигерия, Гана, Руанда, Конго и Либия. 

Крият папки от квестора на “Хилдън”
в. Стандарт

Комисията за финансов надзор е алармирала прокуратурата, че застрахователна компания "Хилдън" не дава документите за дейността си на назначения от КФН квестор. На 3 октомври КФН отне разрешението за застрахователна дейност на ЗК "Хилдън" (бивше "Юпитер") и назначи квестор. Той влезе в офиса на дружеството след намеса на полицията. С новия кодекс за застраховането КФН иска да защити интересите на пострадали от шофьори с "Гражданска отговорност" в "Хилдън". 

Местят службите за местните данъци и такси
в. Новинар

Пет от 21 районни общински служби за събиране на местни данъци и такси променят адреса си, съобщиха вчера от Териториална данъчна дирекция (ТДД) София. Очаква се преместването да приключи до 15 декември. Съгласно споразумение между Главна данъчна дирекция и Столична община от 1 ноември администрирането на местните данъци и такси се прехвърля от данъчната администрация към общината. Заради това споразумение започна изграждането на районни общински структури, които да събират местните данъци и такси. По-голямата част от структурите остават в сградите на данъчните подразделения (ДП), но някои ще бъдат преместени на друго място. Самите данъчни подразделелия остават на старите си адреси, но ще събират републикански данъци като ДОД, патент, корпоративен данък и други.

Общинските структури в "Красно село" и "Люлин" вече са се преместили. От ДП "Изток", в което преди време бяха обединени данъчните подразделелия "Изгрев", "Искър" и "Слатина", в момента се отделят две общински структури. Едната ще обедини подразделенията "Изток" и "Слатина" и ще се премести на нов адрес. Втората ще обслужва само данъкоплатците от "Искър". Изнесено работно място "Връбница" се обединява с "Надежда" в една служба за местни данъци и такси. Предстои преместването и на общинските структури "Възраждане" и "Витоша". Процесът с преместването се забави заради проблеми с помещенията на някои места, уточниха от ТДД София.

 

Строят пристанище за 300 яхти
в. Стандарт

300 яхти ще е капацитетът на най-голямото яхтено пристанище у нас. Пристанът ще бъде в Свети Влас и ще бъде изграден изцяло от братя Диневи. Според проекта "Марина Диневи - Свети Влас" ще се простира на площ от 26 дка и акватория близо 40 дка. Първият етап от изграждането му трябва да приключи догодина.

Към всяко яхтмясто ще са осигурени ток, вода и мобилно зареждане с гориво. Освен това ще има изводи за Интернет, кабелна телевизия, телефон и факс. Вторият етап ще приключи през май 2007 г. Дотогава ще бъдат построени ресторанти, магазини, развлекателни заведения, медицински пункт, обществена пералня и др. В бизнес сграда ще бъдат поместени пристанищна администрация, Гранична полиция, КПП, митническо поделение, офиси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още