IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis Group завърши придобиването на дистрибутора на лекарства Хигия

Цената на придобиване не се съобщава, като се казва само, че ще бъде финансирана чрез дългосробни кредитни инструменти

14:31 | 05.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Actavis Group завърши придобиването на дистрибутора на лекарства Хигия

Международната генерична фармацевтична компания Actavis Group съобщи, че придобиването на най-големия български дистрибутор на лекарства - "Хигия" АД вече е завършено и компанията вече е изцяло собственост на Actavis Group.

"Всички необходими регулаторни одобрения, включително разрешението от българската Комисия за защита на конкуренцията вече са получени," се казва в съобщение в сайта на Actavis.

Цената на придобиване не се съобщава, като се казва само, че то ще бъде финансирано чрез дългосрочни кредитни инструменти.

Очаква се комбинацията между производствените възможности и лекарственото портфолио на Actavis и важното стратегическо положение в дистрибуцията на лекарства в България на "Хигия" да доведе до нови значителни възможности за повишаване на приходите на компанията на българския пазар.

В момента България е вторият по големина пазар за фармацевтичната компания с около 46 млн. евро продажби за първите девет месеца на годината, което представлява 12% от продажбите на групата. От своя страна, "Хигия" покрива мрежа от около 2000 аптеки и има значителен дял на пазара на фармацевтични и медицински продукти.

Придобиването ще бъде консолидирано в балансите на компанията от 1 декември. Очакванията са "Хигия" да допринесе за допълнителни приходи от 90-100 млн. евро през 2006 г.

"Това е поредната важна стъпка за Actavis на българския пазар. Дистрибуторската мрежа на "Хигия" ще ни даде не само по-пряк път към нашите потребители, а и ще усили нашите търговски и маркетингови възможности, като ще бъде платформа за бъдещ растеж," казва по повод придобиването д-р Тасин Юксел, управляващ директор на "Хигия".

На 2 декември се проведе Общо събрание на акционерите на Actavis, на което Бордът на директорите е овластен да емитира нови акции от нов клас (клас В, които ще бъдат без право на глас) с обща номинална стойност 10 млн. евро или еквивалента на тази сума в исландски крони или щатски долари. Всяка акция от този клас ще има номинална стойност 100 000 евро.

Actavis притежава три фармацевтични завода в България. Основен акционер в Actavis е исландският милиардер Тор Бьорголфсон. В края на миналата седмица той получи опция да придобие всички акции на Адвент Интернешънъл във Вива Венчърс, която от своя страна притежава 65% от капитала на БТК. Чрез фонда си Новатор, Бьорголфсон иска да придобие и до 34% от СИБАНК.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още