IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината от затворените месопреработвателни фирми още работят

12:54 | 05.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Половината от затворените месопреработвателни фирми още работят
В момента 40 предприятия от месопреработвателната промишленост са затворени, но половината от тях продължават да работят, каза Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), цитиран от Dnes.bg.

Едно от затворените предприятия е дори в системата на Министерство на земеделието и горите в сграда на бившия Институт по месна промишленост“, уточни Чорбаджийски. При сигнализация в контролните органи (ДВСК), полученият отговор е, че предприятието работи само нощем и затова не може да бъде санкционирано.

Очаква се до края на януари-февруари 2006 г., в изпълнение на ангажимент към ЕК, още около 70-100 от предприятията в месопреработването да бъдат затворени, допълни той.

Според представители на Българската асоциация за хранителна и питейна индустрия хранително-вкусовата промишленост трябва да премине под юрисдикцията на Министерството на земеделието и горите.

За подобно прехвърляне има препоръка и от Европейската комисия, откъдето настояват за единен орган, който да носи отговорност за бранша.

В момента браншът е под юрисдикцията на Министерство на икономиката и енергетиката, където според експертите не съществува отдел, който да е пряко ангажиран с проблемите на хранителната и питейната промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още