IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбител се отказа от лиценза за мрежа „точка към много точки“

Според телекома, който преди дни бе купен от унгарския Magyar Telecom за 8 млн. евро, достигнатата цена за лицензите е икономически необоснована

17:05 | 02.12.05 г.
Орбител се отказа от лиценза за мрежа „точка към много точки“
Телекомът от ново поколение Орбител променя тактиката си за развитие на интегрирани услуги за глас и данни и се оттегля от процедурата за Б лицензиите „точка до много точки”, съобщиха от компанията.

Поводът е скорошна публикация на WiMAX Forum (www.wimaxforum.org), която препоръчва по-ниски честоти за мобилни услуги от предоставяните за момента в България.

„През последните седмици на базата на този и други експертни източници актуализирахме анализа на ситуацията, включително с експерти на Мадяр Телеком. Констатацията е еднозначна: тази Б лицензия „точка до много точки” може да се използва единствено като безжична алтернатива на последната миля. При това положение достигната цена на лицензията е икономически необоснована. Това определя избора на Орбител да се оттегли от процедурата за Б лицензиите „точка до много точки”, заяви Виктор Францес, изпълнителен директор на Орбител.

WiMAX Forum е организацията, която разработва фиксирания и мобилен стандарт на едноименната безжична технология. Според последните й експертизи: „За да се осигури техническа съвместимост и ефективни цени на всички продукти, WiMAX Forum клони към препоръка на 2,5 GHz като глобален спектър за мобилен WiMAX. В идеалния вариант, спектърът за глобална мобилност би трябвало да бъде под 2GHz, за предпочитане дори под 1 GHz.”

В България на търг беше предложен спектър от 3,5 GHz. На практика, върху тази по-висока честота е икономически необосновано да се предоставят мобилни WiMAX услуги, казват още от телекома.

„WiMAX без съмнение е технология, която има бъдеще както за фиксирани, така и за мобилни услуги. Както при всяка иновация, в процеса на стандартизиране стават ясни детайли, които сериозно могат да повлияят върху икономическата логика на бизнеса”, допълни Виктор Францес.

„Смятаме, че ADSL е добра възможност за предоставяне на интегрирани широколентови услуги за глас и данни, тъй като през 2006 година се очаква реално отпадане на монопола върху последната миля”, обясни той.

Орбител разглежда и останалите логични алтернативи за достъп до клиента, включително партньорства с други оператори.

Компанията има интерес към участие в бъдещи търгове за по-ниски честоти, които биха позволили и мобилни WiMAX услуги.

Според сега действащия закон се забранява прехвърлянето на лицензии в срок до две години, обяви след търга за лицензите Клас Б председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Георги Александров.

Ако някой от спечелилите се откаже да внесе сумата от 6,172 млн. лв., то КРС ще покани следващия в списъка да получи лиценза на същата цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още