IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Установиха над 5 хил. нарушения в мебелни и дървообработващи фирми

11:49 | 02.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Установиха над 5 хил. нарушения в мебелни и дървообработващи фирми

Над пет хиляди нарушения е установила Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) от началото на годината досега в предприятия от дървообработващата и мебелната промишленост, обявиха от агенцията.

Проверките са свързани със спазване на европейските директиви по осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, като проверените фирми са 907 на брой.

Спрени са 77 машини и съоръжения, а седем работници са отстранени от работа поради липса на квалификация и правоспособност за извършваната дейност.

Проверката е констатирала, че 25,2% от работещите в дървообработването и 18,9% от работещите в мебелната промишленост се трудят при условия, които не отговарят на хигиенните норми и изисквания.

В дървообработващата промишленост 23,3% от служителите работят при шум, надвишаващ допустимите норми, 6,9% - при прах, 5,7% - при голямо физическо натоварване. В мебелните фирми 22,4% от персонала работи при шум над допустимите норми, 12,5% - при прах, 3,9% - при физическо натоварване.

Според анализа от проверките, по отношение на спазването на Кодекса на труда преобладават нарушенията, свързани със заплащането на труд. За първите девет месеца на годината са установени 1332 нарушения по трудови правоотношения.

Най-честите злоупотреби от страна на работодателите са по отношение на заплащането. При други нарушения не са спазени режима на работното време, почивките и отпуските, има фиктивни графици за работа, несъответстващи на действително отработеното време, липса на присъствени форми и наемането на работа на 4-часов работен ден, който в действителност е по-дълъг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 02.12.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още