IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши сделката за магистрала „Тракия“

18:07 | 01.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши сделката за магистрала „Тракия“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри концесията на автомагистрала „Тракия“ на българо-португалското предприятие “Магистрала Тракия”АД. От комисията съобщиха в четвъртък, че дружествата, които влизат в консорциума (“Автомагистрали” ЕАД, “Техноекспортстрой” ЕАД, MSF Moniz Da Maia, Serra and Fortunato, Португалия, Lena Engenharia e Construcoes, SA, Португалия, и Somague Consessoerris e Servicos, SA, Португалия) не нарушават Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Член 24, ал.1 от ЗЗК задължава предприятията да уведомят предварително КЗК при извършването на концентрация от тяхна страна, когато общият им оборот на съответния пазар на територията на страната за предходната финансова година надвишава законовия праг от 15 млн. лв.

КЗК е събрала оборотите, реализирани в страната на дружествата-учредители на „Магистрала Тракия”АД за приключилата 2003 г., предхождаща учредяването на съвместното предприятие, като към тях e прибавила оборотите на контролираните от тях лица, извършващи дейност в България към съответния момент.

Установено е, че общият оборот на участниците в концентрацията, е под законовия праг от 15 млн. лв., поради което учредителите не са имали задължение да уведомят КЗК за намерението си да създадат съвместно предприятие. Не са взети предвид оборотите на чуждестранните участници в концентрацията, реализирани изцяло извън страната.

Във връзка с изчислението на оборота в конкретния случай, КЗК е изискала и получила експертно становище от ГД “Конкуренция” на Европейската комисия, чиято преценка е била идентична. От КЗК обясниха, че не са разгласили решението на ЕК, за да бъде спазена препоръката на комисията за по-строго опазване на тайната на конфиденциалната информация, каквато представлява за КЗК това неофициално консултативно становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 01.12.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още